Banca de sânge, comunitatea donatorilor constanți

Donarea de sânge
Că în România donatorii de sânge sunt prea puțini, nu e o noutate pentru nimeni. Aproape că nu ne mai surprind mesajele disperate ale centrelor de transfuzii care, periodic, se confruntă cu o criză de sânge. Banca Transilvania şi Asociația Societatea de Salvare Bucureşti, în colaborare cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi cu Centrele de Transfuzie Sanguină Județene, lansează Banca de sânge, inițiativă pe termen lung care şi-a propus să contribuie la crearea unei comunități online de donatori constanți.

Noutatea programului „Banca de sânge", creat de Banca Transilvania şi Asociația Societatea de Salvare Bucureşti, în parteneriat cu Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti şi cu Centrele de Transfuzie Sanguină Județene, este aceea că se dorește crearea unei comunități de donatori constanți. Pe platforma online a programului sunt actualizate live informațiile despre nevoia de sânge a centrelor de transfuzii din țară.

Fiecare donator este încurajat să invite, prin intermediul siteului Băncii de sânge, alte trei persoane care, la rândul lor, să doneze. Donatorii înregistrați pe site-ul Băncii de sânge (îl găsiți AICI) vor fi anunțați prin SMS când este nevoie de sânge.

Doar 2% dintre români donează sânge

Cea mai importantă nevoie în materie de donare de sânge este, cu siguranță, numărul de donatori constanți. Avem mare nevoie de trombocite și acestea se pot obține numai de la astfel de donatori. Mai puțin de 2% din populația României donează sânge, ceea ce înseamnă mai puțin de jumătate din media europeană" a declarat Doina Goşa, directorul Centrul de Transfuzii București.

Dintre cei care nu donează, 17% spun că „nu s-au gândit niciodată la asta", iar 15% susțin că „sunt prea ocupați s-o facă". În medie, la o donare, se recoltează 450 de mililitri de sânge. Anual, în România, este nevoie de circa 500.000 de unități de sânge.

În medie, fiecare donator salvează trei vieți!

Cam 200 de donatori pe zi sunt puţini, pentru că în Bucureşti sunt 60 de spitale care au mare nevoie de sânge, cum este Institutul Clinic Fundeni sau cum sunt spitalele de urgenţă. Sunt trei spitale de pediatrie, sunt 14 spitale de urgenţă, care în fiecare zi au nevoie de sânge. Dacă am avea un număr dublu de donatori, ar fi confortabil. (...) Acest proiect (platforma banca de sânge - n.r.) este important pentru că îşi propune nu neapărat chemarea populaţiei la donare, ci fidelizarea donatorilor, care este foarte importantă, pentru că donarea este mai sigură. (...) Sunt tineri cu boli grave care au nevoie de sânge şi pe o perioadă lungă de timp. De exemplu, tinerii care suferă de leucemie sau de boli oncologice, dar sunt şi bătrâni. Deci, nevoia de sânge este permanentă şi este mare, mai mare decât răspunsul populaţiei la această activitate de donare de sânge", a adăugat Doina Goşa, vineri, la conferința de presă care a marcat lansarea Băncii de sânge.

„Proiectul Banca de sânge este unul de suflet al Băncii Transilvania. Dorim să ne aducem o contribuție la comunitatea din care facem parte, să încurajăm implicarea şi să dăm o mână de ajutor celor care au nevoie", a arătat afirmă Ionela Mişculescu, Director Dezvoltare, Divizia pentru Medici, Banca Transilvania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel