Banalul mers pe jos previne îmbătrânirea creierului

Mersul pe jos la muncă îți scade riscul de infarct. Foto: Pixabay
Mersul pe jos și exercițiile fizice de intensitate moderată ar ajuta adulții în vârstă să-și păstreze creierul sănătos.

6 luni de exerciții fizice de intensitate medie – mers pe jos sau pedalarea unei biciclete staționare – ar ajuta adulții în vârstă să aibă claritate mentală și să oprească îmbătrânirea creierului, susține un studiu. La acesta au participat 160 de adulți, cu vârsta medie de 55 de ani și peste, care se confruntau cu probleme cu memoria și abilitățile de gândire. Testele obiective au confirmat că aveau semne de deteriorare, dar nu Alzheimer.

La aceia care au făcut mișcare și și-au schimbat dieta s-au observat îmbunătățiri în capacitatea creierului de a acorda atenție, de a regla comportamentul, de a se organiza și de a atinge obiectivele.

Rezultatele cercetării susțin conceptul general conform căruia un stil de viață sănătos poate ajuta la protejarea creierului pe măsură ce îmbătrânești.

În cadrul studiului, voluntarii au mers pe jos sau au mers pe o bicicletă staționară de trei ori pe săptămână, timp de 35 de minute, cu o încălzire de 10 minute. Aceștia și-au modificat și dieta – au adoptat DASH, recomandată în mod obișnuit persoanelor cu hipertensiune arterială – bogată în fructe, legume, cereale integrale și grăsimi nesaturate sănătoase și săracă în sodiu, zahăr și carne și lactate bogate în grăsimi saturate.

Studiul a fost publicat online pe 19 decembrie în revista Neurology, arată webmd.com.

Abordările dietetice pentru a opri hipertensiunea (DASH) nu reduce doar tensiunea arterială. De asemenea, reduce inflamația, leziunile cardiace și tulpina cardiacă, potrivit unui studiu publicat în 1 iunie 2021, Jurnalul Colegiului American de Cardiologie.

Considerată de mult timp una dintre cele mai sănătoase diete pentru inimă, dieta DASH conține cereale integrale, fructe, legume și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, precum și pește, carne de pasăre, fasole, nuci și uleiuri sănătoase. Pentru studiu, cercetătorii au măsurat trei biomarkeri cardiovasculari (substanțe cunoscute pentru a reflecta sănătatea inimii) în probele de sânge stocate din studiul original DASH la sfârșitul anilor '90. Participanții au urmat fie o dietă DASH, fie o dietă tipică americană, iar în cadrul celor două grupuri, fiecare a fost repartizat la unul dintre cele trei niveluri de sodiu (scăzut, mediu sau ridicat) timp de patru săptămâni.

În rândul persoanelor care urmează dieta DASH, biomarkerii legați de leziuni cardiace și inflamații au scăzut cu 18%, respectiv 13%, comparativ cu o dietă tipică. Biomarkerii pentru leziuni cardiace și tulpini cardiace au scăzut cu 20% până la 23% în rândul celor care urmează dieta DASH cu conținut scăzut de sodiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel