Testul banal care îți arată dacă ai cancer. Care este legătura cu balonarea și durerea de stomac

cancer - FOTO: Freepik
Testele de sânge banale, adesea efectuate pentru simptome nespecifice precum durerile de stomac sau balonarea, ar putea îmbunătăți semnificativ depistarea precoce a cancerului.

Testele de sânge de rutină, adesea folosite pentru investigarea simptomelor vagi, ar putea îmbunătăți semnificativ diagnosticarea precoce a cancerului, în special pentru persoanele care se plâng de dureri de stomac sau balonare.

Cercetătorii de la UCL au descoperit că aceste teste pot indica riscuri mai mari de cancer, ajutând astfel medicii să prioritizeze pacienții pentru evaluări urgente și tratamente mai timpurii.

Rezultatele testelor de sânge de rutină ar putea fi utilizate pentru a accelera diagnosticarea cancerului printre persoanele cu dureri de stomac sau balonare, sugerează un nou studiu condus de cercetătorii de la UCL.

Majoritatea persoanelor care raportează aceste simptome medicului de familie sunt trimise pentru teste de sânge. Totuși, nu se știe cât de bine pot prezice aceste teste de sânge riscul de cancer.

Studiu amplu

Noul studiu, publicat în PLOS Medicine, a analizat datele de la mai mult de 400.000 de persoane cu vârsta de 30 de ani sau mai mari din Regatul Unit care au vizitat medicul de familie din cauza durerilor de stomac și de la mai mult de 50.000 care au vizitat medicul din cauza balonării. Două treimi din acest grup au fost nevoite să facă teste de sânge după consultație.

Cercetătorii au descoperit că anomaliile în 19 teste de sânge frecvent utilizate sunt legate de un risc mai mare de cancer într-un an. Dacă aceste rezultate ar fi fost luate în considerare, numărul persoanelor cu cancer nedetectat care ar fi fost trimise urgent la specialist ar fi crescut cu 16%, comparativ cu evaluarea bazată doar pe simptome, vârstă și sex.

Practic, aceasta ar însemna că, pentru fiecare 1.000 de persoane care se prezintă la medic cu dureri de stomac sau balonare, încă șase persoane cu cancer nedetectat ar putea fi identificate și trimise urgent pentru consult, pe lângă cele 40 de persoane care deja beneficiază o trimitere urgentă fără a folosi rezultatele testelor de sânge.

Vezi și: COVID, impact major asupra creierului. Efectele vizibile chiar și după 3 ani de la infectare

Analizele de sânge care pot detecta cancerul

Autoarea principală, Dr. Meena Rafiq, de la Departamentul de Științe Comportamentale și Sănătate de la UCL, a explicat care este importanța testelor de sânge.

"Studiul nostru sugerează că putem îmbunătăți detectarea cancerului cu teste de sânge care sunt deja disponibile și care sunt în mod obișnuit efectuate pentru pacienții cu simptome nespecifice, a căror cauză nu este clară. Acest lucru ar putea fi o metodă eficientă și accesibilă pentru a îmbunătăți diagnosticul precoce al cancerului și, în unele cazuri, pentru a crește șansele de tratament de succes.

Având în vedere că, în practică, poate fi dificil pentru medicii de familie să interpreteze o gamă largă de date despre teste de sânge, studiul nostru indică necesitatea unui instrument automatizat care ar putea evalua riscul de cancer pe baza mai multor variabile", a explicat dr. Meena Rafiq.

Zeci de ani de analize

Studiul a folosit date anonimizate ale pacienților din Clinical Practice Research Datalink (CPRD), colectate de la o rețea de cabinete de medicină generală din Regatul Unit între 2007 și 2016.

Cercetătorii au descoperit că una din 50 (2,2%) dintre persoanele care au mers la medicul de familie raportând dureri de stomac au fost diagnosticate cu cancer în următoarele 12 luni. Proporția exactă (2,2%) de persoane care au raportat balonare a fost, de asemenea, diagnosticată cu cancer într-un an.

În Regatul Unit, liniile directoare ale Institutului Național pentru Sănătate și Asistență (NICE) spun că persoanele ar trebui să fie trimise urgent pentru evaluarea cancerului (adică, trimise la un specialist sau pentru teste) dacă riscul lor de cancer este mai mare de 3%.

Vezi și: Ardeii umpluți, impact asupra glicemiei. Dr. Ancuța Leonte: Nu vor genera spike glicemic

Test de sânge - FOTO: Freepik@dariavoronchuk

Durerea de stomac sau balonarea, factori de risc pentru cancer

În studiul recent, cercetătorii au găsit că persoanele de 60 de ani sau mai în vârstă care se duc la medic cu dureri de stomac sau balonare au un risc suficient de mare de cancer pentru a necesita o trimitere urgentă la specialist, chiar și fără a lua în considerare rezultatele testelor de sânge. În prezent, în Regatul Unit, persoanele de peste 60 de ani cu aceste simptome sunt trimise pentru evaluare de cancer doar dacă au și alte semne posibile de cancer, cum ar fi pierderea în greutate.

Risc de cancer a fost estimat la 3,1% pentru bărbații în vârstă de 60 de ani care raportau dureri de stomac, crescând la 8,6% pentru bărbații de 80 de ani cu acest simptom. Pentru femeile din aceste grupe de vârstă, riscul a fost de 3,1%, crescând la 6,1%.

Cercetătorii au avertizat că incidența cancerului era probabil mai mare în eșantionul studiat decât într-un grup mai larg de persoane care experimentează dureri de stomac sau balonare și care nu ar merge neapărat la medicul de familie sau nu ar efectua teste de sânge.

Vezi și: Cancerul bronhopulmonar, tratament în stadiile incipiente. Dr. Michael Schenker: Prognostic bun

Testele de sânge care pot indica prezența cancerului

În eșantionul studiului din Regatul Unit, cercetătorii au descoperit că, printre persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 59 de ani cu dureri abdominale sau balonare, anemia, albumina scăzută, trombocitele crescute, ferritina anormală și markerii inflamatori crescuți preziceau puternic riscul de cancer nedetectat.

De exemplu, la femeile cu vârste între 50 și 59 de ani cu balonare abdominală, riscul de cancer înainte de testele de sânge de 1,6% a crescut la 10% cu ferritina crescută, la 9% cu albumina scăzută, la 8% cu trombocitele crescute, la 6% cu markerii inflamatori crescuți și la 4% cu anemia.

În prezent, doar trombocitele crescute și anemia sunt incluse în liniile directoare pentru referirea cancerului. Liniile directoare, au observat cercetătorii, se concentrează pe prezența simptomelor „alarme” și pe riscul de cancer al unui singur organ, cu îndrumări limitate existente pentru simptomele vagi care ar putea fi un semn de cancer în mai multe organe diferite.

"Jumătate dintre toate persoanele cu cancer nedetectat până acum se vor prezenta pentru prima dată la medic cu simptome vagi care pot fi dificil de diagnosticat. Mulți dintre acești pacienți sunt investigați în asistența primară cu teste de sânge utilizate frecvent care ar putea ajuta la identificarea celor mai susceptibili de a avea cancer latent și care ar trebui să fie prioritarizați pentru trimitere.

Această cercetare arată că aceste teste comune pot îmbunătăți considerabil evaluarea riscului de cancer", a mai explicat dr. Rafiq.

Studiul a arătat, de asemenea, care tipuri de cancer erau cele mai frecvente pentru persoanele cu aceste simptome și cum varia acest lucru în funcție de vârstă și sex. În general, cancerul de colon a fost cel mai frecvent, urmat de cancerul de prostată și cancerul pancreatic la bărbați, în timp ce la femei, cancerul de colon a fost urmat de cancerul de sân și ovarian.

Cercetătorii au spus că descoperirile privind valoarea predictivă a testelor de sânge pentru cancer nu ar putea fi extrapolate la alte sisteme de sănătate cu rate mai mari sau mai mici de utilizare a testelor de sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel