Bacterii rezistente: legume crude și salata, risc pentru sănătate

Alimentație vegetariană
Salata este populară printre persoanele care doresc să-și mențină o dietă echilibrată și sănătoasă. Salata este adesea oferită spre vânzare, gata preparată și ambalată. Dar astfel de tipuri de produse proaspete cum sunt legumele și fructele, pot fi contaminate cu bacterii rezistente.

Un grup de lucru condus de profesorul dr. Kornelia Smalla de la Institutul Julius Kühn (JKI) a arătat că aceste bacterii pot include și bacterii rezistente la antibiotice.
"Trebuie să ajungem la baza acestor constatări. Este cunoscut faptul că bacteriile rezistente sunt prezente în gunoi de grajd, nămoluri, sol și apă. În prezent, evaluăm de urgență ce înseamnă această constatare în ceea ce privește riscul pentru sănătate pentru consumatori. Această detectare îngrijorătoare a acestor tipuri de bacterii pe plante este în concordanță cu constatările similare pentru alte alimente", a spus profesorul dr. Georg Backhaus, președintele Institutului Julius Kühn.

În scopul analizei, grupul de lucru condus de profesorul Smalla a cumpărat salate mixte, din supermarketurile germane. Probele au fost apoi analizate pentru a determina rezistență antimicrobiană transferabilă (cercetătorii folosesc termenul "rezistență transferabilă") la Escherichia coli, o bacterie intestinală în cea mai mare parte inofensivă, pe aceste alimente.

În analizele lor, experții s-au concentrat pe Escherichia coli care este rezistentă la substanța activă tetraciclină. Acest lucru se datorează faptului că tetraciclina este utilizată la creșterea animalelor, putând promova dezvoltarea și propagarea bacteriilor rezistente în organe, cum ar fi intestinul. Aceste bacterii, precum și o parte din antibiotice, sunt excretate și apoi își găsesc drumul pe câmpuri prin îngrășăminte organice cum ar fi în gunoiul de grajd.

Smalla afirmă că "rezultatele testelor cuprinzătoare arată clar că o mare varietate de plasmide transferabile - purtători de gene în bacteriile care apar în afara cromozomilor - au fost găsite gene de rezistență din E. coli din produse proaspete. Plasmidele poartă rezistență la mai multe clase de antibiotice. Bacteriile E. coli cu aceste proprietăți au fost găsite pe toate cele trei alimente analizate."

Dacă aceste bacterii inofensive se produc pe alimentele vegetale, ele pot intra în intestinul uman datorită consumului de legume brute. Odată ingerate, bacteriile pot trece pe plasmidele lor la orice bacterie patogenă care poate fi prezentă în intestin. Acest lucru este cunoscut sub numele de transfer de gene orizontale. În natură, transferul orizontal al genei permite bacteriilor să se adapteze rapid la condițiile de mediu în schimbare. Dacă un pacient este tratat cu antibiotice, bacteriile care au încorporat aceste genuri de rezistență transferabile în genomul lor au un avantaj și se înmulțesc mai mult decât concurenții lor mai puțin bine echipați. Datorită nivelului scăzut de contaminare a salatei cu E. coli, nu se știe cât de frecvent sunt transferate gene de rezistență în intestinul uman. Există, de asemenea, puține cunoștințe privind dacă și în ce măsură bolile sunt cauzate de astfel de bacterii rezistente.

Spălarea legumelor nu este suficientă

Consumatorii ar trebui să spele întotdeauna legumele crude, salata de frunze și ierburile proaspete cu apă potabilă înainte de a le consuma, pentru a minimiza riscul de ingerare a agenților patogeni sau a bacteriilor rezistente la antimicrobiene.
Femeile gravide și persoanele cu sisteme imune compromise ca urmare a vârstei avansate, a condițiilor preexistente sau a consumului de medicamente ar trebui să se abțină să mănânce salate pre-tăiate și ambalate ca măsură de precauție împotriva infecțiilor alimentare și ar trebui să pregătească salatele în sine folosind proaspete și bine spălate ingrediente cu puțin timp înainte de consum.

Cu toate acestea, spălarea nu este suficientă pentru a elimina în mod fiabil patogeni de boală sau bacterii rezistente la antimicrobiene care pot fi prezente pe alimentele vegetale. De aceea, în cazuri individuale rare, este necesar ca în special persoanele imunocompromise să încălzească suficient de bine legumele și ierburile proaspete (cel puțin două minute până la 70 ° C) înainte de consum, conform instrucțiunilor medicilor lor, informează Science Daily.com.

Studiul Institutului Julius Kühn, al Universității din Giessen și al Universității din Idaho privind bacteriile rezistente la antimicrobiene asupra plantelor a fost publicat în numărul din octombrie al revistei de interes special mBio.
Studiul integral îl găsiți aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel