Bacterii multidrog rezistente, la grădinile zoologice. Cum îți expui copilul

Procedura de transplant fecal este încă experimentală
Grădinile zoologice în care vizitatorii pot hrăni sau intra în contact cu animalele, par a fi locuri cu adevărat periculoase pentru sănătate, spun cercetătorii care au descoperit că animalele pot transmite o serie de bacterii multidrog rezistente.

O nouă cercetare prezentată la Congresul European de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase (ECCMID) din Amsterdam, Olanda (13-16 aprilie) arată că așanumitele „petting zoo” pot crea o sursă de bacterii multidrog rezistente (MDR), care ar putea fi transmise la vizitatori. „Patting zoo” sunt supranumite grădinile zoologice cu animale domestice sau sălbatice, dar care sunt suficient de blânde pentru ca vizitatorii să poată interacționa cu ele, să le hrănească, în special, scrie sciencedaily.com.

Studiul este realizat de profesorul Shiri Navon-Venezia de la Universitatea Ariel, Ariel, Israel și colegii săi, care au vizat explorarea răspândirii factorilor de risc pentru animalele din grădinile zoologice de a dezvolta colonii de bacterii multidrog rezistente.

Grădinile zoologice în care vizitatorii pot interacționa cu animalele sunt o atracție populară în întreaga lume, permițând expunerea directă și indirectă a copiilor și adulților la o gamă variată de specii de animale.

Bacterii precum beta-lactamază (ESBL) și Enterobacteriaceae (AmpC-E) producătoare de AmpC, care sunt rezistente la un număr de antibiotice frecvent utilizate, au devenit o problemă importantă atât în medicina umană, cât și în medicina veterinară, astfel că înțelegerea mecansmuui prin care animalele unt colonizate cu aceste bacterii este esențială pentru evaluarea riscului pe care îl pot prezenta vizitatorilor.

Peste 10% dintre animale, colonizate cu bacterii multidrog rezistente

Cercetătorii au realizat un studiu în jurul a opt grădini zoologice distribuite geografic în mod aleatoriu, pe întreg teritoriul Israelului, cu probe de materii fecale, precum și de pe suprafața corporală (piele, blană sau pene) din 228 de animale din 42 de specii diferite. Secvențarea genetică a fost utilizată pentru a identifica atât speciile de bacterii din fiecare probă, cât și prezența genelor rezistente la ESBL și AmpC. Proprietarii grădinilor zoo au primit chestionare despre vârstele și istoricul medical al animalelor lor, care au fost analizate pentru a determina factori de risc suplimentari.

În total, au fost colectate 382 de probe de la 228 de animale și 12% dintre animale au fost colonizate cu cel puțin o tulpină bacteriană producătoare de ESBL / AmpC, cu 35 de specii diferite de bacterii recuperate. Majoritatea (77%) din bacteriile MDR au fost obținute din fecale, restul de 23% provenind de la piele, blană sau pene. Un sfert din acele animale care au fost pozitive la testul bacteriilor multidrog rezistente au fost colonizate cu mai mult de o tulpină bacteriană. Printre tulpinile bacteriene identificate, au fost ST656 E. Coli, foarte virulente, care cauzează diareea călătorilor și E. coli ST127, o cauză frecventă a infecțiilor tractului urinar la om.

Analiza datelor a arătat că, dacă un animal a fost tratat cu antibiotice, a fost de șapte ori mai prdispus să răspândească bacterii multidrog rezistente. Studiul a constatat că hrănirea animalelor din grădinile zoologice permite contactul cu un rezervor al unei game variate de specii ESBL / AmpC-E și reprezintă o sursă potențială de răspândire a acestor agenți patogeni extrem de virulenți, care pot fi transmiți la oameni - în majoritate copii - care uneori vizitează aceste locuri.

Copiii, cei mai expuși 

Profesorul Navon-Venezia concluzionează: "Constatările noastre demonstrează că animalele din grădinile zoologice pot duce la transmiterea agenților patogeni multidrog rezistenți care pot cauza boli pentru vizitatorii umani, chiar și atunci când animalele par sănătoase. Pentru copii, recomandăm insistent ca echipele de îngrijire a grădinilor zoologice să implementeze o politică strictă de igienă și control al infecțiilor, împreună cu politica raționalizată a antibioticelor, pentru a reduce riscul de transmitere între animale și vizitatori ".

Ea adauga: "Acțiunile imediate ale operatorilor zootehnici ar trebui să includă instalarea stațiilor de spălare a mâinilor pentru a asigura o buna igienă a mâinilor înainte și după ce animalele au fost hrănite, interzicerea consumului de alimente și băuturi în apropierea animalelor și, de asemenea, să nu permită contactul cu animalele tratate cu antibiotice".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel