Babywearing, beneficii. Purtarea bebelușui în marsupiu, terapie emoțională și ortopedică

Babywearing – FOTO: Pexels@RODNAE_Productions
Babywearing-ul este important atât pentru bebeluși cât și pentru părinți.

Babywearing este o practică sau un comportament de a-ţi ţine copilul aproape şi conectat cu tine, oferind independența şi implicarea în viaţa cotidiană, fie că e vorba de treburi sau de socializare. Medicul ortoped Țârloiu Georgiana a oferit informații părinților despre efectele purtării bebelușilor în marsupiu.

Cum afectează coloana vertebrală

Dezvoltarea coloanei vertebrale la copii se face de sus în jos și urmărește trei etape.

”O curbura primară: la naștere bebelușul va avea o singură curbură a coloanei vertebrale, ce conferă spatelui aspectul literei ”C"; în această perioadă musculatura nu este dezvoltată și deci nu poate susține o postură dreaptă a spatelui, dar nici capul bebelușului. Membrele inferioare vor fi în flexie atât la genunchi cât și în șold, menținând această curbură atunci când sunt puși pe burtă sau ținuți în brațe. De aceea e important ca atunci când ținem bebelușul în marsupiu să avem grijă ca picioare să fie în flexie, dând aspectul literei ”M””, explică medicul ortoped.

Vezi și: Ardeiul iute, anestezic natural. Cum îți ameliorează durerile

În momentul în care bebelușul dezvoltă musculatura gâtului și a părții superioare a spatelui, constă în formarea curburii cervicale, ce va ajuta la menținerea corectă a capului și susținerea normală a mișcărilor acestuia.

”Cea de-a 3-a curbură, curbura lombară: aceasta începe să se dezvolte în perioada în care bebelușul stă în poziția de șezut, continuă pe perioada când acesta merge de-a bușilea și se va definitiva pe la vârsta de 12- 18 luni când copilul va achiziționa mersul”, mai explică medicul.

Vezi și: Bronzul artificial, total dăunător. Simionescu: Expunerea la surse artificiale de ultraviolete este total contraindicată

Beneficiile babywearing-ului

Purtarea bebelușului în marsupiu are beneficii asupra mamei, dar și asupra copilului.

”Purtarea bebelușului in marsupiu este un subiect drag mie, deoarece prezintă multe avantaje legate de dezvoltarea emoțională, de liniștire, de atașament al sugarului, dar totodată și un mare ajutor pentru părinte. Mai mult, în cazul unor prematuri, sau a bebelușilor cu "șold imatur", purtarea lor în marsupiu aduce un real beneficiu. Studiile arată că la anumite populații, unde sugarii sunt purtați mai mult timp pe șoldurile mamei, incidența apariției displaziei de șold este foarte mică”, a mai explicat medicul ortoped.

Mamele se liniştesc, se bucură de intimitate, plăcere. Astfel, este mai ușor și în cazul mamelor care au doi copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel