Această metodă simplă ne ajută să...
"Din păcate săptămâna aceasta am primit o veste proastă pe care speram să nu o auzim până în toamnă.
Avem confirmate în România primele 3 cazuri de infectare cu versiunea BA.5 a variantei Omicron. Dobândirea dominantei față de BA2 este doar o chestiune de timp acum.
Iată că deși noi am luat decizia politică să terminăm cu pandemia, pandemia nu a luat decizia de a termina cu omenirea în general și România în particular.
De la 8 martie 2022, când pandemia a fost declarată oficial terminată în România și până acum, OMS a introdus o nouă categorie VOC-LUM (“VOC lineages under monitoring” sau “ramuri VOC sub monitorizare).
În doar câteva luni pandemia de COVID-19 a produs zeci de noi variante dintre care 3 au acum popriile clade (ramuri) VOC-LUM:
- BA.4 (Pango) sau 22A
- BA.5 (Pango) sau 22B
- BA.2.12.1 (Pango) sau 22C
- BA.2.9.1 (Pango)
- BA.2.11 (Pango)
- BA.2.13 (Pango)
Analiza cu ajutorul Outbreak.info arată că în ultmele 60 de zile BA.1 a fost probabil complet dislocat de BA.1.1 si BA.2, iar BA.2 reprezintă doar 64% din cazurile de Omicron secvențiate. Diferența de 30% provine din alte versiuni dintre care BA.2.9 are o pondere de peste 10%.
Foto: Facebook Octavian Jurma
BA.5 este cea mai infecțioasă dintre cele 3 versiuni (BA4, BA5 si BA2.12.1) care concurează pentru supremație în valul 6.
Ordinea este BA5 > BA4 > BA2.12.1 cu un avantaj între 30 si 50% una față de alta.
Este destul de probabil ca valul de toamnă să fie produs de una din aceste variante sau chiar de o combinație a lor cum a fost cazul valului 5 (in care am avut BA1 și BA2 în succesiune rapidă).
Imunitatea față de BA4 si BA5 după infecția cu versiunile precedente este foarte scăzută. Chiar și evaziunea imună după vaccin este mult mai ridicată decât a BA1 si BA2. Aceasta înseamana că populația nevaccinată va fi foarte vulnerabilă la infecție și totul va depinde în valul 6 de cât de severă va fi boala produsă.
BA.2 a produs cazuri mai grave decat BA.1 (se vede și pe curba din România) iar BA5 și BA4 par să fie mai grave în modelele de laborator decât BA.2, dar nu la fel de grave ca Delta.
Datele din Africa de Sud sugerează că BA5 este mai blândă decât BA1 cele din Portugalia că e mai severă.
BA5 și BA4 sunt suficient de infecțioase să producă un debut timpuriu al valului 6 în vara și de aceea e important să urmăriți situația epidemiologică mai ales dacă călătoriți în țări care iau în serios sănătatea publică și pot introduce certificatul verde de pe o zi pe alta.
Putem considera acum că schema completă de vaccinare este cea cu 3 doze (doua doze + booster) deci e imperativ să vă faceți boosterul (a 3-a doza) dacă nu ați făcut deja asta. Doza 4 poate aștepta până în august, tocmai datorită faptului că efectul sau va fi de mai scurtă durată și în plus e posibil să avem un booster dedicat Omicron până atunci. Nu știm însă dacă îl va comanda și România care încearca să scape în mod absurd de contractul de vaccin chiar dacă pandemia nu s-a terminat.
Mențin aceeași recomandare ca anul trecut, să nu călătoriți în afara țării dacă nu sunteți vaccinați, pentru că riscați să vă strice medicii de acolo vacanța. În România medicii sunt ignorați și e mult mai puțin probabil să vă deranjeze cineva cu măsuri de sănătate publică, deci România e cea mai prietenoasa destinație de vacanță din Europa pentru cei nevaccinați", a scris medicul Octavian Jurma, pe Facebook.
Emilian Imbri, atrage atenția în privința noilor subtulpini de Omicron, ce au determinat peste 500 de cazuri de infectare în Africa de Sud.
Întrebat de posibilitatea existenței unui nou val, în contextul datelor venite dintre OMS, medicul Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului "Victor Babeș" din Capitală, a explicat, în exclusivitate pentru DC Medical, că ar putea fi orice fel de val, nu numai de Omicron. În plus, ne-a spus astfel cât de periculoase sunt variantele BA.4 și BA.5
”De ce? Pentru că ați văzut că s-au ridicat practic toate restricțiile. Oficial, neoficial, toate țările se deschid în speranța să mai recupereze ceva din partea de turism, ani de zile au suferit, deci un val 6 de Omicon s-ar putea să vină”, a afirmat medicul Emilian Imbri.
În privința reintroducerii unor restricții sau chiar al unui lockdown, dr. Emilian Imbri a precizat că nu va fi cazul, argumentându-și afirmația astfel: ”Cred că în momentul în care toți vom vedea că o să crească numărul de infectări, cu Omicron să spunem, după ce OMS a anunțat prezența celor două subtulpini, mai contagioase, atât Ministerul Sănătății, cât și fiecare dintre noi în parte, sunt convins că vom lua singuri măsurile de autoprotejare.
Adică ne vom pune din nou masca și vom încerca să ne ferim atât cât ne putem feri. Nu cred că vom ajunge, avem deja experiență, ne-am instruit, nu știu dacă vom mai ajunge la niște restricții oficiale de genul lockdown-ului”, a mai spus Emilian Imbri.
Mai mult decât atât, medicul a ținut să sublinieze că va veni un moment în care infectarea cu Covid va deveni una sezonieră, asemănătoare celei de gripă.
”Este posibil să mai avem valuri de coronavirus. La fel ca și gripa sezonieră, acest Covid va reveni sezonier și devine o infecție sezonieră, nu știm dacă va avea sezoane cum are gripa noastră clasică, adică avem întotdeauna spre sfârșitul lunii noiembrie și la începutul lui ianuarie, avem spaime că putem lua o gripă.
Așa va fi și cu Covid. Poate se vor regla perioadele în care ne putem vaccina, nu suntem obligați, și ca atare, valuri vor mai fi. Nu știu dacă se vor mai numi pandemie”, ne-a mai spus medicul, subliniind faptul că "OMS nu a dat vreun anunț cu privire la ”stingerea” pandemiei".
”OMS-ul consideră că încă este pandemie și mai trage câte o atenționare cum că în momentul acesta cele două variante s-ar putea să ne facă surprize dacă nu suntem prudenți, pentru că spun specialiștii lor că sunt și mai transmisibile, dar și că ar fi mai severe”, a completat el.
Referitor la severitatea variantei Omicron, medicul Emilian Imbri a subliniat faptul că, deși Omicron a avut o simptomatologie ”mai blândă” decât Delta, impactul, cel puțin asupra României, a fost mai mare pentru că aici a fost lăsată garda jos.
”Noi am lăsat garda jos și nu doar noi, ci și celelalte state. Diferența majoră între noi și celelalte state care au ridicat din restricții a fost faptul că vaccinarea a trecut de 85-90%, motiv pentru care, nu că nu s-ar îmbolnăvi lumea acolo, dar nu fac acele forme grave”, a mai explicat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Trei factori de risc majori duc la...