BA.2, varianta COVID mai GRAVĂ și DIFERITĂ de tot ce a fost până acum: Este numit "Omicron INVIZIBIL"

BA 2 Foto: Pexels
BA 2. Ce arată studiile despre BA.2, noua variantă a COVID-19, diferită de tot ce a fost până acum.

Virusul BA.2 este o subvariantă a variantei de coronavirus Omicron, care nu numai că se răspândește mai repede, dar poate provoca și boli mai grave și pare capabil să contracareze unele dintre armele cheie pe care le avem împotriva Covid-19, potrivit noilor cercetări ale specialiștilor.

Noile experimente de laborator din Japonia arată că BA.2 ar putea avea caracteristici care îl fac la fel de capabil să provoace boli grave ca și variantele mai vechi ale Covid-19, inclusiv Delta.

Și, la fel ca Omicron, pare să scape în mare măsură imunității create de vaccinuri.

Spectialiștii subliniază că o doză de rapel restabilește protecția, ceea ce face ca îmbolnăvirea după infecție să fie cu aproximativ 74% mai puțin probabilă. 

BA.2 este, de asemenea, rezistent la unele tratamente, inclusiv la sotrovimab, anticorpul monoclonal care este utilizat în prezent împotriva Omicron.

Rezultatele studiului au fost publicate pe site-ul de specialitate bioRxiv în vederea analizei independente.

Ce arată rezultatele studiului

 

"Din perspectivă umană, ar putea fi un virus mai rău decât BA.1. Ar putea fi capabil să se transmită mai bine și să provoace o formă mai gravă a bolii", a declarat dr. Daniel Rhoads, șeful secției de microbiologie de la Cleveland Clinic, statul Ohio, cel care a analizat studiul din Japonia, dar nu a fost implicat în realizarea acestuia.

Potrivit rezultatelor, BA.2 are o contagiozitate cu 30% până la 50% mai mare decât Omicron și a fost detectată în 74 de țări și 47 de state americane.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA estimează că 4% dintre pacienții actuali din SUA depistați cu COVID s-au infectat cu BA.2.

Mai mult, raportul epidemiologic săptămânal al OMS (n.r. Organizația Mondială a Sănătății), BA.2 a devenit dominantă în Bangladesh, Brunei, China, Danemarca, Guam, India, Muntenegru, Nepal, Pakistan și Filipine.

În statele unde BA.2 a provocat infecții, precum Africa de Sud și Marea Britanie, spitalizările sunt în scădere, însă în Danemarca, unde BA.2 a devenit cauza principală a infecțiilor COVID, internările și decesele au un trend ascendent.

BA.2, este foarte diferită de restul variantelor COVID-19: Este numit "Omicron invizibil"

 

Ei bine, BA.2 este foarte diferită de varianta originală care a apărut în Wuhan la finalul anului 2019 și are zeci de gene diferite față de varianta originală Omicron.

Cercetătorii mai spun că BA.2 diferă de Omicron la fel de mult pe cât diferă variantele Alfa, Beta, Gamma și Delta, una față de alta.

"După cum știți, BA.2 este numit "Omicron invizibil", pentru că nu este evidențiat de testele PCR precum este Omicron, ca eșec al genei-țintă S. Prin urmare, laboratoarele trebuie să secvențieze virusul pentru a găsi această variantă. Stabilirea unei metode de a detecta în mod specific sub-varianta BA.2 ar fi primul lucru pe care multe țări trebuie să îl facă", spune Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, care a condus studiul, notează CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel