Azitromicina nu aduce niciun beneficiu în tratamentul pacienților cu COVID-19 sever. STUDIU

Antibiotice
Antibioticul azitromicină a fost considerat un tratament potențial pentru COVID-19, dar s-a constatat că nu are niciun beneficiu clinic semnificativ pentru pacienții spitalizați cu forme severe ale bolii, după cum arată un nou studiu.

Antibioticul azitromicină nu are niciun beneficiu clinic semnificativ pentru pacienții spitalizați cu COVID-19 sever, a constatat o analiză preliminară a datelor din studiul de evaluare aleatorie a terapiei COVID-19 intitulat RECOVERY (RECUPERARE).

Azitromicina este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatorii și deoarece inflamația, cauzată de un răspuns imun activ excesiv, este o caracteristică a bolii COVID-19 varianta severă, antibioticul a fost considerat un potențial tratament pentru COVID-19, notează The Pharmaceutical Journal (link direct sursa informației).

Cu toate acestea, analiza preliminară a datelor nu a relevat nicio diferență semnificativă în ratele de mortalitate de 28 de zile între grupul tratat cu azitromicină (19%) și grupul de control, căuia i s-a administrat tratamentul obișnuit (19%). De asemenea, cercetătorii nu au găsit dovezi ale efectelor benefice asupra riscului de progresie la ventilație mecanică sau asupra duratei de spitalizare, iar rezultatele au fost consistente în diferite subgrupuri de pacienți.

Partea de studiu cu azitromicină din cadrul RECOVERY a fost închisă la 27 noiembrie 2020, după confirmarea din partea Comitetului de conducere a studiului că au fost înscriși suficienți pacienți pentru a stabili date de eficacitate pentru acest tip de tratament.

Un total de 2.582 de pacienți au fost randomizați în grupul cu azitromicină, comparativ cu 5.184 de pacienți randomizați în grupul de control. În medie, pacienții au intrat în studiu la opt zile după debutul simptomelor.

„Deși ar putea părea dezamăgitor faptul că datele din acestă parte a studiului RECOVERY sunt negative, aceste rezultate recente sunt de fapt o altă dezvoltare importantă în lupta împotriva COVID-19”, a explicat prof dr Nick Lemoine, director medical al Institutului Național britanic  pentru Sănătate, Rețeaua de cercetare clinică a cercetării.

„Studiul RECOVERY a oferit încă o dată dovezi importante, care schimbă practica, și care vor permite clinicienilor să concentreze deciziile de tratament pe alte domenii, a adăugat el.

„Doar prin efectuarea unor studii clinice solide se pot stabili dovezi importante asupra candidaților la tratament emergent - și știința medicală avansată din jurul COVID-19”, a mai explicat profesorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel