Avertisment de la Dr Mihaela Bilic: Mâncăm scump și prost, iar producția internă scade de la an la an. „Importăm și banii ajung în buzunarele altora”

Supermarket
Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic analizează un studiu care arată că românii consumă la fel de multe alimente, deși din ce în ce mai multe dintre ele sunt din import și mai scumpe. În același timp, producia locală scade. Iată cum ne păcălim:

„Niciodată nu mi-au plăcut statisticile, cu atât mai puțin când au rezultate negative, dezamăgitoare. Iar statisticile legate de consumul alimentar sunt de-a dreptul întristătoare: în România mâncăm scump și prost, iar mai grav este că mâncarea noastră cea de toate zilele vine din import. 

Un studiu făcut de Institutul Național de Statistică a arătat că producția internă acoperă nevoile de consum doar pentru 6 produse agroalimentare. E vorba în principal de cereale (grâu, secară, porumb) varză și carne de oaie și de capră. Ce se întâmplă cu restul alimentelor? Le importăm!”, subliniază medicul nutriționist  Mihaela Bilic. 

Ea da chiar cifre care arată că la alimentele conssiderate de bază, producția internă scade treptat și sigur, în tmp ce importurile cresc. 

„România a ajuns să producă doar 55% din necesarul de carne de porc, deși în 2015 producția acoperea peste 70% din nevoi. Și la capitolul lactate am dat înapoi ajungând la 86,4% din necesar, față de 93% cu cinci ani în urmă. E drept că aici avem o explicație, consumul pe cap de locuitor a crescut de la 250l la 260l în 2020. 

La ouă producția locală acoperă aproape în întregime nevoile (96,8%), în schimb la ulei suntem deficitari (84%), iar la unt și mai și (44,8%). Nici legumele nu stau foarte bine, procentul variază în jur de 70-78% pentru roșii, cartofi, ceapă și leguminoase boabe. De fructe nu ne plângem, procentul depășește 90% la pepeni, struguri prune, mere, cireșe și vișine. E drept că la piersici și nectarine abia acoperim 18% din necesar, dar nu facem o tragedie din asta”, arată dr Mihaela Bilic. 

Cea mai ciudată situație este la zahăr, arată medicul nutriționist. Ea spune că nu își poate explica de ce, în condițiile în care acesta este scump, pentru că prea puțin mai este produs în țară, totuși românii continuă să-l consume în cantități la fel de mari. 

„Un lucru m-a mirat în mod special și anume zahărul: consumul a rămas același (25 kg/cap de locuitor), însă producția a scăzut și acoperă doar 35% din necesarul de consum, față de 100,6% în 2015. Dacă producătorii autohtoni nu vor să mai cultive sfeclă de zahăr ar trebui să mă bucur. După o logică simplă asta ar însemna scumpirea zahărului de 3-4 ori și poate am consuma mai puțin. Însă acum importăm și tot la fel de mult mâncăm, doar că banii ajung în buzunarele altora. 

La cât de puțină economie de piață pricep, îmi dau seama că rezultatele acestui studiu demonstrează o incapacitate a producției locale de a fi competitive. Nu e vorba că noi nu putem produce alimente, dar probabil sunt alții care produc mai mult, mai bine și mai ieftin. E o realitate pe care mi-e greu să o accept, eu vreau să mănânc românește! Vă rog, dragi producători, dați-ne posibilitatea să găsim la raft carne de porc și lapte de-ale noastre, chiar dacă asta ar însemna ca prețul alimentelor “made în România” să fie mai mare. Sunt sigură că există din ce în ce mai mulți clienți care sunt dispuși să plătească pentru asta”, a scris dr Mihaela Bilic, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel