AVC, declanșat de o combinație fatală de virusuri tranmise de țânțari

O combinație mortală a două virusuri transmise de țânțari poate fi un factor declanșator al unui AVC (accident vascular cerebral), arată un nou studiu.

Cercetătorii de la Universitatea din Liverpool și colaboratorii lor brazilieni au constatat legătura dintre bolile neurologice și infecția cu virusurile Zika și chikungunya, care se transmit prin înțepătură de țânțari. Acești viruși, care circulă în cea mai mare parte la tropice, provoacă focare mari de erupții cutanate și febră, în țări precum Brazilia și India. Zika este cunoscut pe scară largă pentru a provoca leziuni ale creierului la bebeluși după infecția în timpul sarcinii, dar noile cercetări arată că el poate provoca boli ale sistemului nervos la adulți.

Studiul, care a fost publicat în The Lancet Neurology (link direct studiu), a inclus 201 de adulți cu boală neurologică cu debut nou, tratați în Brazilia în timpul epidemiilor chikungunya 2016 și Zika 2015. Este cel mai mare studiu de acest gen care descrie caracteristicile neurologice ale infecției pentru mai multe arbovirusuri care circulă în același timp.

Noul studiu arată că fiecare virus, în parte, poate provoca o serie de probleme neurologice. Zika poate să provoace sindromul Guillain-Barre, în care nervii din brațe și picioare sunt deteriorați. Chikungunya poate să provoace inflamații și umflături la nivelul creierului (encefalită) și a măduvei spinării (mielită). Cu toate acestea, AVC-ul (accidentul vascular cerebral), care ar putea fi cauzat doar de oricare dintre virusuri, era mai probabil să apară la pacienții infectați cu abbele virusuri simultan. 

Un AVC apare atunci când una dintre arterele care furnizează sânge creierului se blochează sau se rupe. Se știe că riscul de accident vascular cerebral crește după unele tipuri de infecție virală, cum ar fi cele cu virusul varicelei zoster, care provoacă varicela și zona zoster, precum și cea cu HIV. Accidentul vascular cerebral este, de asemenea, recunoscut tot mai mult ca o complicație a COVID-19. Acest lucru are implicații importante pentru investigarea și gestionarea pacienților cu infecție virală, precum și pentru înțelegerea mecanismelor bolii.

În total, 1.410 pacienți au fost examinați și 201 recrutați pe o perioadă de doi ani la Spitalul da Restaurare din Recife, Brazilia. Testarea PCR și a anticorpilor pentru viruși a fost efectuată în laboratoarele Fiocruz.

Infecția cu virusuri crește riscul de AVC

Dintre cei 201 pacienți internați cu suspiciune de boală neurologică legată de Zika, chikungunya sau ambele, pentru 148 au confirmat infecția la testele de laborator, iar dintre aceștia aproximativ o treime au avut infecție cu mai mult de un virus.

Vârsta medie a pacienților a fost de 48 de ani, iar puțin peste jumătate dintre pacienți au fost femei. Doar aproximativ 10% dintre pacienți s-au recuperat complet la externare, mulți având probleme medicale persistente, cum ar fi slăbiciune, convulsii și probleme ale funcției creierului.

Dintre pacienții cu AVC, care aveau în medie 67 de ani, aproximativ două treimi au avut infecție cu mai mult de un virus. Multe dintre persoanele care au avut un AVC au avut alți factori de risc de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arterială, indicând faptul că AVC-ul în urma infecției virale cu Zika și chikungunya poate fi cel mai adesea observat la cei care au deja un risc ridicat.

Dr. Maria Lúcia Brito Ferreira, neurolog și șef de secție la Hospital da Restauração, care conduce echipa braziliană, a declarat că „infecția cu Zika provoacă cel mai adesea un sindrom de erupție cutanată și febră fără multe consecințe pe termen lung, dar aceste complicații neurologice - deși rare - pot necesita asistență medicală intensivă în spital și pot duce adesea la dizabilități și chiar pot provoca moartea”. 

Dr. Suzannah Lant, cercetător clinic la Universitatea din Liverpool, care a lucrat la studiu a explicat, la rândul ei, că „Studiul nostru evidențiază efectele potențiale ale infecției virale asupra creierului, cu complicații precum AVC. Acest lucru este relevant pentru Zika și chikungunya, dar și pentru la înțelegerea noastră a altor viruși, cum ar fi COVID-19, care este din ce în ce mai legat de complicațiile neurologice”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel