Auzul uman: de ce scârțâitul cretei pe tablă ne zgârie pe creier

Un scârțâit de cretă pe tablă, zgomotul produs de frânarea trenului, țipătul unui bebeluș sunt sunete pe care majoritatea oamenilor nu le suportă. Auzul uman are o sensibilitate crescută față de acești stimuli auditivi. Cercetătorii au descoperit mecanismul care stă la baza acestui fenomen.

Este absolut normal să nu suportăm sunete stridente, ne liniștesc cercetătorii care au descifrat traseul acestor manifestări senzoriale de la urechea internă până la creier. Studiul lor a fost publicat în Journal of Neuroscience. 

Sunete care dau semnalul de alarmă pentru auzul uman

Sunetele care agresează auzul uman sunt cele cuprinse între 2.000 și 5.000 de hertzi (Hz). La aceste frecvențe, urechea internă este extrem de sensibilă. 

Ca să vă faceți o idee despre frecvența sunetelor, trebuie să știți că vocea unei femei adulte are în medie o frecvență de 265 Hz, în timp ce vocea unei fetițe poate ajunge la 400 Hz, iar a unui băiat de 300 Hz. Vocea bărbaților are în general o frecvență redusă, în jur de 128-150 Hz.

Frecvențele înalte, cele care depășesc 2.000 Hz și care ne deranjează, sunt de exemplu țipătul unui bebeluș, scârțâitul cretei pe tablă, tacâmurile care zgârie pe farfurie, zgomotul unei bormașini, scârțâitul frânelor. 

„Aceste sunete ne provoacă fiori pentru că declanșează un semnal de alarmă la nivelul creierului”, a explicat Jean-Luc Puel, profesor de neuroștințe. Caracteristicile acestor sunete sunt transmise de la urechea internă până la centrul auzului din creier. 

Potrivit studiului citat, aceste frecvențe înalte stimulează totodată sistemul limbic, adică sediul emoțiilor. Astfel, cortexul auditiv interacționează cu amigdala din sistemul limbic, unde se află sediul stresului și al sentimentului de frică. Așa se explică de ce aceste sunete stridente capătă o conotație emoțională, ne fac enervează sau ne fac pielea de găină. Cu alte cuvinte, declanșează emoții și stări specifice stresului.

Și e foarte bine că se întâmplă așa, spune prof. Puel. Este o reacție normală a organismului. Ar fi mai grav dacă creierul nu ar percepe aceste sunete ca fiind deranjante.

Cercetătorii au făcut și o listă cu:

Cele mai neplăcute sunete:

Scârţâitul unui cuţit pe o sticle

Scârţâitul unei furculiţe pe o sticlă

Scârţâitul unei crete pe o tablă

Lovirea unei sticle cu o riglă

Scârţâitul unghiilor pe o tablă

Ţipetele femeilor

Zgomotul unei bormaşini

Scârţâitul frânelor unui automobil

Cele mai plăcute sunete:

Aplauzele

Râsul unui bebeluş

Zgomotul unei cascade

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel