Autismul, influențat de alimentația mamei? Cum afectează conservanții alimentari, creierul fătului

Tulburarea de spectru autist     FOTO: pexels.com
Autismul ar putea fi legat de alimentația mamei în timpul sarcinii. Cercetătorii au descoperit o acumulare a acidului propionic, un conservant utilizat la alimentele ambalate, care afectează creierul fătului. 

Numărul în creștere al copiilor diagnosticați cu autism face ca necesitatea de a găsi cauza tulburării să devină mai urgentă, în fiecare zi. Cercetătorii UCF sunt acum un pas mai aproape de a arăta legătura dintre alimentația femeilor însărcinate și efectele asupra creierului în curs de dezvoltare al fătului.

Doctorii. Saleh Naser, Latifa Abdelli și asistentul de cercetare universitară UCF Aseela Samsam au identificat modificările moleculare care se produc atunci când celulele neuro-stem sunt expuse la niveluri ridicate ale unui acid frecvent întâlnit în alimentele procesate. Într-un studiu publicat în revista Scientific Reports, oamenii de știință UCF arată că au descoperit nivelul de acid propionic (PPA) care reduce dezvoltarea neuronilor în creierul fetal. PPA este utilizat pentru a crește durata de păstrare a alimentelor ambalate și a inhiba mucegaiul în brânzeturile și pâinea prelucrată comercial.

Dr. Naser, care se specializează în cercetarea gastroenterologică la College of Medicine's Burnett School of Biomedical Sciences, a început studiul după ce rapoartele au aratat că copii autiști suferă adesea de probleme gastrice, cum ar fi sindromul intestinului iritabil. El s-a întrebat despre o posibilă legătură între intestin și creier și a început să examineze cum bacteriile microbiome sau intestine diferă între persoanele cu autism și cele care nu au această boală.

Studiile au arătat un nivel mai ridicat de PPA în probele de scaun de la copiii cu autism și că microbiomul intestinal la copii cu autism este diferit, a spus Dr. Naser. "Am vrut să știu care este cauza principală."

Excesul de PPA, cum afectează creierul fătului

În laborator, oamenii de știință au descoperit că expunerea celulelor stem neurale la excesul de PPA dăunează celulelor creierului în mai multe moduri. În primul rând, acidul întrerupe echilibrul natural dintre celulele creierului prin reducerea numărului de neuroni și a celulelor gliale care sunt supraproduse. Deși celulele gliale ajută la dezvoltarea și protejarea funcției neuronale, prea multe celule glia perturbă conectivitatea între neuroni. De asemenea, provoacă inflamație, care a fost observată în creierul copiilor cu autism.
Cantitățile excesive de acid reduc și deteriorează căile pe care le utilizează neuronii pentru a comunica cu restul corpului. Combinația dintre neuroni reduși și căile deteriorate împiedică capacitatea creierului de a comunica, rezultând în comportamentele care se găsesc adesea la copiii cu autism, inclusiv comportamentul repetitiv, problemele de mobilitate și incapacitatea de a interacționa cu ceilalți.

Studiile anterioare au găsit legături între autism și factorii de mediu și genetici, dar doctorii Naser și Abdelli declară că studiul lor este primul care a descoperit legătura moleculară dintre nivelele ridicate de PPA, proliferarea celulelor gliale, circuitele neuronale perturbate și autismul.

PPA apare în mod natural în intestine și poate modifica microbiomul mamei în timpul sarcinii și pot provoca creșteri ale acidului. Dar doctorii Naser și Abdelli au declarat că pri cosumarea alimentelor ambalate care conțin acid poate crește și mai mult PPA în intestinul femeii, care apoi trece la făt.

Mai multe cercetări trebuie făcute înainte de a trage concluzii clinice. Apoi, echipa de cercetare va încerca să-și valideze descoperirile în modelele de șoareci, văzând dacă o dietă mai săracă în PPA provoacă autism la șoarecii predispuși genetic la afecțiune.

Nu există nici un remediu pentru autism, care afectează aproximativ 1 din 59 de copii, dar oamenii de știință speră că descoperirile lor vor avansa studii pentru modalități de a preveni tulburarea.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel