Atrofia vaginală, afecțiunea specifică femeilor de peste 45 de ani. Dr. Răzvan Vintilescu: Mai frecventă decât ai crede

atrofia vaginala - FOTO: Freepik@dr.digitex
Această afecțiune este extrem de frecventă în rândul femeilor trecute de 45 de ani.

Vezi și: Prunele, aliat natural pentru sănătatea oaselor. Au o sursă importantă de Calciu

Pe măsură ce anii trec, femeile se confruntă cu o serie de schimbări fiziologice care pot influența semnificativ calitatea vieții lor. De la scăderea nivelului de estrogen și efectele acesteia asupra sănătății vaginale, până la modificări hormonale și riscuri crescute de anumite afecțiuni, vârsta aduce cu sine provocări unice.

Înțelegerea acestor schimbări și adaptarea la ele este esențială pentru menținerea unei stări de bine și a unei vieți active și sănătoase.

Atrofia vaginală, frecventă

Atrofia vaginală, o afecțiune mai frecventă decât ai crede, afectează un număr semnificativ de femei trecute de 45 de ani. Conform specialistului Dr. Răzvan Vintilescu, această problemă este strâns legată de scăderea nivelului de estrogen, un hormon esențial în menținerea sănătății mucoasei vaginale.

"Știai că vaginul se poate rupe de la prea multă dragoste? Dragostea pasională e grozavă, dar poate veni și cu riscuri. Activitatea sexuală intensă sau fără suficientă lubrifiere, poate cauza microleziuni sau chiar rupturi ale mucoasei vaginale.

Asta se întâmplă, în special, când apare atrofia vaginală. E o problemă mai frecventă decât ai crede, mai ales pentru femeile trecute de 45 de ani.

Atrofia vaginală apare când nivelul de estrogen scade, iar mucoasa vaginală devine subțire și uscată. Acest lucru poate duce la rupere și disconfort, mai ales în timpul actului sexual. De obicei, se întâmplă la femeile aflate în menopauză, perimenopauză, dar și alăptarea sau anumite tratamente pentru cancer pot fi de vină", a explicat dr. Răzvan Vintilescu, într-un clip pe TikTok.

Vezi și: Pierderea auzului, semnul neglijat al demenței. Utilizarea aparatelor auditive scade riscul de demență cu 45%

Atrofia vaginală - FOTO: Freepik@EyeEm

Atrofia vaginală, ce este

Atrofia vaginală, cunoscută și sub denumirea de vaginita atrofică, se caracterizează prin subțierea, uscarea și inflamația pereților vaginali, fiind frecventă după menopauză din cauza scăderii nivelului de estrogen. Această afecțiune nu doar că provoacă dureri în timpul actului sexual, dar poate duce și la simptome urinare deranjante.

Pentru a descrie simultaneitatea acestor simptome, medicii folosesc termenul "sindrom genito-urinar al menopauzei (SGM)". În ciuda schimbărilor aduse de scăderea estrogenului, există tratamente simple și eficiente disponibile care pot ameliora semnificativ disconfortul asociat cu SGM, oferind femeilor posibilitatea de a-și recăpăta confortul și calitatea vieții, potrivit Mayo Clinic.

Atrofia vaginală, simptome

Vezi și: Ce se întâmplă în creier când bei VIN sau țuică. Vlad Ciurea: Se stafidește. Doza de alcool este pentru fiecare în parte

Atrofia vaginală se caracterizează prin subțierea, uscarea și inflamația țesutului care căptușește pereții vaginului. Adesea, primul semn este scăderea lubrifierii (uscăciunea), pe care o poți observa în timpul actului sexual. Alte simptome ale sindromului genitourinar al menopauzei includ:

- Senzația de mâncărime sau arsură în zona vaginului

- Dispareunie (dureri în timpul actului sexual).

- Secreție vaginală neobișnuită (de obicei de culoare galbenă).

- Sângerări, mai ales în timpul actului sexual.

- Mâncărimi vulvare (mâncărimi în jurul organelor genitale externe), potrivit Cleveland Clinic.

De asemenea, atrofia vaginală poate afecta sistemul urinar și provoca simptome precum:

- Infecții urinare frecvente (ITU).

- Incontinență urinară.

- Urinări mai frecvente decât de obicei.

- Dureri la urinare.

- Sânge în urină (hematurie).

- Senzație de arsură la urinare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel