ATENȚIE la noua escrocherie COVID-19: „Numărul tău de telefon a fost selectat la loterie și ai câștigat 780.000 de euro”

Escrocheria cu loteria COVID. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Când vezi așa o sumă, imediat te gândești că a dat norocul peste tine, dar mesajul, care poate fi primis sms pe telefon, mesaje whats app, email și pe rețelele de socializare, e de fapt o escrocherie periculoasă care se folosește de angoasa creată de pandemia COVID-19, atrag atenția specialiștii în cyber scam și Organizația Mondială a Sănătății, deopotrivă. 

„COVID-19:YOUR MOBILE NUMBER WON €780,000 IN THE WORLD LOTTO GLOBAL PANDEMIC DRAW. For Claim, Email (Name, Phone, Country) To: [email protected]” este mesajul pimit pe telefon de unul dintre radactorii DC Medical. 

În traducere asta înseamnă: „COVID-19: NUMĂRUL DUMNEAVOASTRĂ MOBIL A CÂȘTIGAT 780.000 EURO ÎN EXTRAGEREA DE LA LOTERIA MONDIALĂ PANDEMICĂ GLOBALĂ. Pentru revendicare, trimiteți un e-mail (nume, telefon, țară) către: [email protected]

Primul gând când ești anunțat că ai câștigat o asemenea sumă e de bucurie, dar dacă ai o idee despre escrocheriile clasice gen „accidentul” sau mai noua variantă adaptată la COVID, în care erai anunțat că ți s-a îmbolnăvit o rudă și trebuie să dai bani ca ea să fie tratată, imediat apar îndoieli.

O simplă căutare pe internet îți arată că ai toate motivele să te îndoiești: ESTE O ESCROCHERIE, și încă una internațională, astfel de mesaje primind mii de persoane, din țări precum România, SUA, Canada, Italia, Slovenia, Germania, etc. În unele cazuri, aceste mesaje conțin și numele organizației Mondiale a Sănătățoo (WHO), ca să pară cât ai legitime. 

„Aceste tipuri de mesaje înșelătoare vă solicită să faceți clic pe link sau să le trimiteți mesaje la adresa de e-mail furnizată cu datele dvs. personale”, atrag atenția experții de la de-reviews.com. 

„Aceste mesaje de fraudă nu provin de la companii autentice, ci provin de la escroci care vor să obțină informațiile dvs. personale, astfel încât să vă poată înșela. Este posibil să vă ceară să faceți clic pe un link și să trimiteți detaliile personale de pe site-ul web fals care le prezintă pe cele reale sau să vă ceară să îi sunați sau să le trimiteți un mesaj / răspuns, unde vă vor păcăli să trimiteți datele dvs. personale. Deci, nu trebuie să urmați instrucțiunile furnizate în aceste mesaje sau să faceți clic pe orice link sau să descărcați ceva (dacă există) sau să urmați orice instrucțiuni”, arată sursa citată. Link-urile sau fișierele furnizate pe aceste mesaje pot conține de asemenea, niște viruși sau programe malware sau spyware care vă pot afecta dispozitivul, fie e telefon, tabletă sau laptop, și vă pot fura informațiile personale precum datele bancare, parole și username-uri pe care le folosiți atunci când vă logați pe conturile personale de email sau social media. 

„Deci, dacă aveți nedumeriri cu privire la legitimitatea mesajelor pe care le-ați primit, atunci este mai bine să contactați sau să verificați pe site-ul oficial al companiei respective (dacă este furnizat în mesaj) pentru a confirma fie că mesajele pe care le-ați primit sunt reale, fie false. 

Odată ce acești criminali cibernetici obțin informațiile dvs. personale, câștigă bani prin vânzarea acelor detalii. Dacă primesc informațiile despre cardul dvs. de credit, chiar și ei vă pot fura bani din cont. Deci, nu trebuie să urmați instrucțiunile furnizate cu privire la aceste tipuri de mesaje”, arată experții.

Este posibil ca aceste mesaje să nu provină din același număr de telefon sau din același e-mail sau în numele aceleiași companii, dar acești escroci pot folosi mai multe numere, e-mailuri și numele companiilor pentru a trimite mesaje similare. Spre exemplu, mesajul prezentat deja a fost primit, în mai multe țări, de la alte numere de telefon: 

+48799712425 sau +48736075649 sau +48579824302 sau +34658541328 etc. 

De altfel, Organizația Mondială a Sănătății (WHO) a atras atenția că nu este implicată în nicio loterie. Ce spun reprezentanții WHO citește pe DC Business.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel