Atacul de panică, impact major asupra inimii. Cât de grav este un astfel de episod

atacul de panica - FOTO: Freepik@master1305
Atacurile de panică sunt reacții puternice ale corpului la stres, care pot induce senzații intense de frică și disconfort. Se manifestă cu palpitații, respirație îngreunată, dar și semne precum cele ale unui infarct. Cât de grav este, de fapt, un episod de atac de panică.

În timpul unui atac de panică adrenalina îți inundă venele cu intensitatea majoră.  Într-o situație de viață și moarte, această succesiune de evenimente te va menține în viață. Dar unele persoane nu se află într-o situație de viață și moarte atunci când experimentează un val brusc de adrenalină, pur și simplu beau cafea în sufragerie. Deoarece nu există nimic împotriva căruia să lupți sau să fugi, această senzație te copleșește, generând un atac de panică în toată regula.

Aceste atacuri sunt doar un simptom al unui tulburări de panică mai largi, dar sunt unul dintre cele mai grave simptome. Celălalt simptom enervant al tulburării de panică este anxietatea paralizantă care te privează de bucurie.

Cât de periculos este un atac de panică

Un atac de panică poate imita senzația unui atac de cord, lăsându-te să te întrebi dacă vei muri. Un singur atac de panică nu te va omorî, dar tulburarea de panică poate fi dificilă pentru inimă pe termen lung.

Vezi și: Lucrul esențial pe care trebuie să îl faci când afli că ai cancer. Dr. Crina Vereș: Oamenii vor să dea orice numai ca să fie salvați

Ce se întâmplă în timpul unui atac de panică

În timp ce te chinui să-ți recuperezi respirația, gândul trece prin mintea ta că s-ar putea să nu supraviețuiești atacului. Cu toate acestea, a avea un atac de panică în mijlocul biroului nu te va ucide, chiar dacă s-ar putea simți așa. Cel mult, hiper-ventilația (respirația prea rapidă) te poate determina să leșini.

În esență, atacurile de panică sunt un răspuns la stres menit să te țină în viață. Când experimentezi un atac de panică, amigdala ta trimite semnalul de detresă al corpului, determinând inima să bată mai repede, vasele de sânge să se contracte, sângele să pulseze în mușchi, plămânii să se deschidă și simțurile tale să devină mai acute.

Corpul tău este pregătit să acționeze, dar nu există nimic asupra căruia să acționeze. Prin urmare, ești inundat de simptome precum tremurul și transpirația, amețeala, teama, bătăile rapide ale inimii, mușchii tensionați și gura uscată.

De asemenea, durează ceva timp până când corpul tău se calmează după valul de adrenalină, astfel încât simptomele atacului de panică pot dura o vreme. Cu toate acestea, corpul tău se va calma în cele din urmă și va reveni la normal, potrivit Health Digest.

Vezi și: Terapia care vindecă bolile oncologice. Dr. Crina Vereș: Mi-au dat câteva zile de trăit

Cum afectează atacurile de panică sănătatea cardiovasculară pe termen lung

Atac de panică - FOTO: Freepik@The Yuri Arcus People Collection

Un sigur episod de atac de panică nu este fatal, dar totuși, corpul uman nu este proiectat să fie într-o stare constantă de stres. Astfel, atacurile continue de reacții de stres își vor pune amprenta asupra corpului.

De exemplu, cercetările din 2016 publicate în Current Psychiatry Reports au arătat că anxietatea și tulburările de anxietate pot afecta sănătatea cardiacă la cei cu boli cardiovasculare și sunt asociate cu rezultate cardiace proaste. Motivul acestei conexiuni nu este bine cercetat, conform unui studiu din 2021 în BMC Cardiovascular Disorders.

Totuși, acesta a remarcat că inflamația persistentă observată în cazul tulburărilor de panică și anxietate ar putea fi factorul corelat. Studiul a mai menționat că bolile și comportamentele legate de bolile de inimă, precum hipertensiunea, consumul de alcool și tutun, diabetul și obezitatea, sunt mai ridicate la cei care au tulburări de panică.

În plus, o analiză a corelației dintre anxietate și bolile cardiovasculare într-un studiu din 2020 în Scientific Reports a descoperit o legătură între debutul noi de boli cardiovasculare și anxietatea cronică la bărbați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel