Astmul la copii: care sunt cei mai importanți factori de risc

Un nou studiu care examinează astmul la copii a constatat că antecedentele familiale, rasa și sexul pot duce la rate mai mari de astm la copii.

Studiul din mai publicat în JAMA Pediatrics a căutat să vadă ce rol joacă acești factori în dezvoltarea astmului în Statele Unite. Cercetătorii au analizat datele colectate din 1980 până în 2018 care au inclus peste 11.000 de copii.

Cercetătorii au descoperit că:

Copiii cu antecedente familiale de astm au avut un risc de două ori mai mare de astm la vârsta de 4 ani comparativ cu cei fără antecedente familiale și au continuat să aibă un risc mai mare până la vârsta de 14 ani.

Băieții cu antecedente familiale de astm au avut rate mai mari de astm decât fetele în primii ani. Până la vârsta de 14 ani, rata lor de incidență a fost aproximativ aceeași

Copiii negri au avut cele mai mari rate de astm, indiferent de istoricul familiei

Copiii negri au fost mai predispuși să dezvolte astm la vârsta preșcolară, iar copiii albi au fost mai predispuși să dezvolte astm mai târziu în copilărie.

Experții spun că aceste date sunt în concordanță cu cercetările anterioare privind astmul la copii

"Copiii cu antecedente familiale de astm au avut de două până la trei ori ratele astmului până la vârsta de patru ani, ceea ce nu este neapărat nou", spune Karen L. Meyerson, director de management al îngrijirii comerciale la Priority Health. „Știm că ratele pentru băieți au scăzut pe măsură ce creșteau și apoi ratele pentru fetele din acest studiu [au fost] destul de constante.”

Riscuri de mediu pentru astm

Studiul a constatat că cele mai multe persoane cu antecedente familiale de astm trăiau în zonele urbane. Un istoric familial de astm poate exacerba factorii de mediu care pot influența deja dezvoltarea afecțiunii.

„Ei [copiii din zonele urbane] au o incidență mult mai mare a astmului bronșic, în comparație cu copiii care locuiesc în zonele rurale și sunt expuși animalelor de fermă și lucrurilor de această natură”, Sanjeev Jain, doctor în științe medicale,  alergolog și imunolog, CEO al Columbia Allergy, spune Verywell.

Cercetările sugerează, de asemenea, că alți factori pot exacerba astmul bronșic pentru copiii care locuiesc în orașe.

O revizuire din 2018 publicată în jurnalul Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology a constatat că expunerea mai mare la fum de tutun în orașe ar putea crește astmul la copii. Statutul socio-economic a jucat, de asemenea, un rol. „Greutățile socio-economice au explicat mai mult de jumătate din riscul de readmisie la astm”, au scris ei

La copiii care dezvoltă astm cu debut precoce împreună cu alergii, astmul poate să revină la maturitate, explică Jain. „Acești copii au câțiva ani de ușurare a astmului asociat cu creșterea și pubertatea, iar mai târziu, când îi urmăriți pe aceiași copii la vârsta adultă, acești copii au în cele din urmă o recurență a astmului lor”, spune el.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel