Aspirina ar putea să nu mai fie eficientă ca tratament cardiovascular

O nouă lucrare publicată de Oxford University Press, a descoperit că utilizarea pe scară largă a statinelor și a tehnologiei de screening a cancerului poate să fi modificat beneficiile utilizării aspirinei. Cercetătorii au ajuns la concluzia că aspirina nu mai oferă un beneficiu net ca prevenție primară pentru bolile cardiovasculare și cancerul.

Aproape jumătate dintre adulții de 70 de ani și mai mari au raportat că au luat aspirină zilnic, chiar dacă nu au antecedente de boli cardiace sau accident vascular cerebral. În general, aproximativ 40% dintre adulții din Statele Unite iau aspirină pentru prevenirea primară a bolilor cardiovasculare, ceea ce îl face unul dintre medicamentele cele mai frecvent utilizate, notează Eurekalert.

Cercetătorii au efectuat prima trecere în revistă a rolului aspirinei în prevenirea cardiovasculară în urmă cu 30 de ani, raportând o reducere a riscului atât pentru infarctele fatale, cât și pentru cele fatale. Rapoartele ulterioare au constatat, de asemenea, o reducere a deceselor prin cancer la pacienții care iau aspirină timp de cinci sau mai mulți ani, dar nici o reducere a deceselor sau accidentelor vasculare cerebrale asociate și a prezentat constant un risc semnificativ de complicații hemoragice majore.

Majoritatea acestor studii pe aspirină au fost stabilite în Europa și Statele Unite și au recrutat pacienți înainte de 2000. De atunci, medicamentele care scad colesterolul au intrat într-o utilizare largă, însoțite de o mai bună gestionare a hipertensiunii arteriale, mai puțin consum de tutun și adoptarea pe scară largă a cancerului colorectal. de screening.

Cercetătorii au comparat aceste studii mai vechi cu patru studii recente la scară largă cu aspirină. În general, participanții la studiile mai noi seamănă cu populația contemporană care ar folosi aspirina pentru prevenirea primară. În comparație, aceștia erau mai în vârstă, ceva mai puțin probabil să fumeze și mai probabil să aibă diabet de tip 2 decât pacienții din studiile mai vechi.

La fel ca studiile mai vechi, studiile recente pe aspirină pentru prevenirea primară nu au găsit beneficii pentru mortalitate și o creștere semnificativă a riscului de hemoragii majore. Cu toate acestea, nu au reușit să găsească dovezi pentru cele două beneficii importante ale aspirinei: o reducere a riscului de deces prin cancer și un risc redus de atacuri de inimă care nu sunt fatale. Pentru fiecare 1000 de pacienți care au luat aspirină timp de cinci ani, au existat cu patru mai puține evenimente cardiovasculare majore, dar încă 7 episoade de hemoragie majoră și nici o modificare a mortalității cardiovasculare generale.

Odată cu utilizarea pe scară largă a statinelor și a analizelor de cancer la nivelul întregii populații, aspirina poate să nu mai reducă riscul general de deces prin cancer sau atac de cord atunci când este administrat ca prevenție primară.

"Vestea bună este că incidența bolilor cardiovasculare și a cancerului colorectal sunt în scădere din cauza controlului mai bun al factorilor de risc și al screeningului, dar asta pare, de asemenea, să reducă beneficiul potențial al aspirinei".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel