Asistența medicală, personalizată. Adela Cojan: Sănătatea va fi din ce în ce mai digitalizată

asistenta medicala - FOTO: Freepik@benzoix@ipopba
EXCLUSIV
Asistența medicală va fi una personalizată, adaptată noilor tehnologii. Conf. univ. dr. Adela Cojan, președintele CNAS a explicat ce măsuri sunt avute în vedere.

Asistența medicală va fi personalizată și digitalizată. Pacienții vor putea beneficia de cele mai noi terapii. Conf. Dr. Adela COJAN, Președinte CNAS, a explicat în exclusivitate la DC Medical, în cadrul dezbaterii ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor” despre viziunea Casei de Asigurări de Sănătate în ceea ce privește modificările care vor se preconizează în viitor.

”Îngrijirile medicale vor fi din ce în ce mai personalizate, iar sănătatea va fi din ce în ce mai digitalizată și mai mult bazată pe dovezi. Odată cu trecerea peste pandemie s-au dezvoltat terapiile genice, terapiile genetice, editările genetice, nanomedicina, tehologiile bazate pe inteligența artificială, pe teste genetice. Prin urmare, și preferințele pacienților s-au modificat. Sunt altele. Nivelul de informare al pacienților este altul.

Vezi și: România dă pe sănătate 6% din PIB, Europa dă 9%. Buicu: Dacă cineva se uită doar la bani ar fi tentat să spună - De ce dăm atâția bani pentru tratament? O spun foarte clar!

Trebuie să vedem cum principalul fond finanțator va reuși să acopere aceste lucruri. Este clar că și modalitatea de rambursare a serviciilor medicale și a medicamentelor trebuie schimbat radical. Practic, va trebui să trecem de la rambursarea bazată pe volum, pe cantitate, pe număr de servicii realizate, către o rambursare bazată pe performanță, pe dovezi, pe valoare, dar valoare asupra pacientului.

Au fost identificate câteva mecanisme de rambursare în domeniul asistenței medicale farmaceutice. Dacă acum câțiva ani aveam numai câteva contracte cost-volum, cost-volum rezultat, în ultimii ani acestea s-au dezvoltat foarte mult. Fondul finanțator pune condiții segmentului farmaceutic, segmentului inovator din farmacie, ca să obțină rezultate în ceea ce înseamnă beneficiile asupra pacientului”, a explicat conf. univ. dr. Adela Cojan, președintele CNAS, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezberii ”Industria inovatoare de medicamente, partener strategic pentru societate, economie și sănătatea românilor”.

Vezi și: Soluția în tratarea cancerului. Pauliuc: Pun PARIU că ați văzut măcar o dată o persoană dragă luptând cu boala. Dacă putem să oprim durerea, atunci să profităm de asta!

Noile terapii își fac greu loc în România

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a subliniat că în ultimii ani a existat o îmbunătățire în ceea ce privește accesul pacienților la noile terapii.

”Dacă acum câțiva ani aveam incluși în aceste terapii inovatoare în interiorul contractelor cost-volum rezultat sau cost-volum, în jur de 15.000 de pacienți, de anul acesta peste 62 de denumiri comune internaționale sunt incluse în aceste contracte ce impun criterii de performanță asupra sănătății pacientului.

Dacă până acum beneficiau numai câteva dintre patologii de aceste terapii inovatoare, iată că atât pentru maladia oncologică, pentru bolile cardiovasculare, pentru patologii incluse în afecțiunile oftalmologice, dermatologice, reumatologie, în cardiologie, în bolile rare, aceste terapii au fost incluse. Anul acesta peste 180.000 de pacienți au beneficiat de pe urma terapiilor incluse în aceste contracte”, a mai subliniat sursa citată. 

Vezi și: Speranța de viață, tot mai MICĂ. Zaharescu (ARPIM): Din cauza stresului, a stilului de viață. Inovația salvează vieți! În 2000 - 2010, medicamentele inovative au crescut speranța cu 73%

Modificări în ceea ce privește accesul pacienților la serviciile medicale

”Mai trebuie revoluționată rambursarea serviciilor din sectorul spitalicesc despre care știm că tratează cele mai complexe cazuri. Și aici modalitatea de finanțare este regândită și va fi orientată către calitatea serviciilor, către rezultatele obținute de spitale și către evaluarea acestor servicii asupra stării pacientului. Este clar că nu se mai poate continua cu finanțarea bazată pe număr cazuri tratate în funcție de complexitatea lor.

Acest lucru s-a practicat în timpul pandemiei. S-a practicat ca o medicină și o asistență spitalicească în așteptare pentru că erau valurile respective și cazurile cu o încărcătură destul de complexă. De acum înainte s-a solicitat spitalelor să își regândească modalitatea de organizare a paturilor astfel încât să primeze indicatorii cost-eficiență, cost-eficacitate, cost-beneficiu și cost-utilitate. Asta înseamnă orientarea către serviciile din ambulatoriu și către serviciile de spitalizare de zi, care pentru fondul finanțator sunt mult mai eficiente din punctul de vedere al costurilor, dar sunt benefice și pentru pacienți.

În cursul pandemiei și în ultimul an, pentru prima dată s-a inversat proporția pacienților asistați în condiții de spitalizare continuă, comparativ cu proporția pacienților tratați în servicii de spitalizare de zi, acestea depășind numărul spitalizărilor continue, ceea ce înseamnă că mare parte din patologia de adresare poate fi rezolvată în aceste prime două segmente de contact ale pacientului cu sistemul sanitar”, a mai precizat conf. univ. dr. Adela Cojan.

 

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel