Asistenți medicali cu diplome false. Solidaritatea Sanitară cere desfiintarea școlilor postliceale sanitare

Personal medical
Federația Solidaritatea Sanitară atrage atenția asupra scandalului iscat pe seama diplomelor false de care ar fi beneficiat unii asistenți medicali români și cere o intervenție urgentă pentru stoparea fenomenului diplomelor fără acoperire din partea Ministerului Sănătății și Ministerului Educației Naționale.

O anchetă a televiziunii de stat din Suedia a scos la iveală faptul că unii dintre asistenţii medicali români care lucrează acolo ar avea diplome eliberate de o şcoală postliceală din România, dar nu ar fi trecut pe la cursuri. Federația solicită celor două ministere soluții rapide pentru stoparea acestui fenomen.

,,Cerem celor două ministere constituirea în regim de urgență a unui grup de lucru, din care să facă parte reprezentații celor două ministere, organismele profesionale și partenerii de dialog social din sănătate, principalul obiectiv reprezentându-l stoparea acestui fenomen și protecția sistemului public de sănătate din România, urmat de rezolvarea echitabilă a problemei echivalării competențelor. Atenționăm instituțiile responsabile că fenomenul diplomelor fără acoperire elaborate de unele școli postliceale (și de alte structuri de educație) riscă să afecteze în egală măsură sistemul public de sănătate din România, conducând la scăderea continuă a volumului competențelor disponibile pentru asigurarea unui tratament de calitate", susține Federația „Solidaritatea Sanitară.

Federația propune desființarea școlilor postliceale, consderând o soluție logică și legală pentru evitarea acestor fenomene și creșterea calității formării asistentelor medicale.

Mircea Timofte, preşedinte Ordinului Asistenţilor Medicali Generaliști și a Moașelor ( OAMGMAMR) consideră infracţiune dacă şcoala a eliberat o diplomă fără ca elevul să fie la şcoală.

,,Școala aia ar trebui să fie desfiinţată. Mai mult, cine a înfiinţat-o să nu mai aibă dreptul să înfiinţeze alta, toată viata. În România sunt foarte mult şcoli postliceale. Fiind aşa multe, şi calitatea... Cred că sunt 100 şi. Spre 200", a declarat președintele Timofte, potrivit Digi24.

Farmacistul Dumitru Nastasă, fostul cordonator al Şcolii Postliceale Sanitare Piatra Neamţ, a participat la instruirea de specialitate a 20 de generații de asistenți medicali de diverse specialități. El este de părere că învățământul medical pentru asistenții medicali din România a involuat în ultimul timp.

,,Cauzele sunt multiple. În primul rând, neimplicarea Ministerului Sănătății în pregătirea asistenților medicali. Colaborarea dintre Ministerul Sănătății și Ministerul Învățământului în problemă, este inexistentă. Din acest motiv, nici unitățile sanitare (la nivelul conducătorilor), nici personalul medical de specialitate nu au nici un fel de implicare legală în pregătirea practică a asistenților medicali. Apoi, numărul mare de școli postliceale de stat și particulare au făcut din aceste activități „o afacere", susținută de taxele plătite de studenți. Pentru atragerea candidaților, s-a renunțat la selecția prin examen de admitere", a declarat farm. Dumitru Nastasă în Jurnalul Asistenților Medicali.


În prezent, în România asistenții medicali se pot forma fie în cadrul școlilor postliceale, fie în cadrul facultăților de medicină, primii urmînd a fi încadrați în muncă cu studii medii, iar cei din urmă cu studii superioare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel