Artroplastia de umăr: înlocuirea articulației din umăr la persoanele în vârstă. Cum se face și cât de repede se recuperează

Radiografie umar. Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Dr Liviu Ojoga, șeful secției de Ortopedie-Traumatologie de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat când și de ce e nevoie ca articulația umărului să fie înlocuită cu o proteză. 

Înlocuirea articulației la persoanele în vârstă - adică artroplastia de umăr - „este a doua patologie degenerativă. Transformarea cartilajului de-a lungul timpului, exact cum își pierde calitățile la nivelul genunchiului și la nivelul șoldului, așa se întâmplă și la nivelul umărului. Din fericire, articulația umărului fiind o articulație care nu lucrează în încărcare, cum sunt șoldul și genunchiul, și suprafețele articulare stau decoaptate, atunci durerile sunt mai mici. Cazurile de pacienți care au nevoie de proteză sunt mai puține. Problema este că nici aceștia nu ajung la doctor și nu li se spune că există varianta de protezare care să le redea mobilitatea și să ducă la dispariția durerilor”, a explicat dr Liviu Ojoga, la Interviurile DC News și DC Medical. 

Sanador

Intervenția la umăr se face deschis, cu un abord retropectoral. „Este o intervenție reglată, exact cum sunt artroplastiile de șold și de genunchi, cu rezultate foarte bune”, a explicat dr Liviu Ojoga. 

Recuperarea este relaiv ușoară la umăr, dar destul de incomodă, pentru că pacientul trebuie să țină mâna într-o atelă.

„După o proteză de umăr, pacientul stă imobilizat o perioadă după care își reia activitatea sub controlul kinetoterapeutului și a medicului de recuperare medicală. dar rezultatele sunt foarte bune și este spectaculoasă diferența între pacientul preoperator și rezultatele funcționale postoperatorii”, a mai arătat dr Liviu Ojoga. 

Cum sunt reparate leziunile articulațiilor la umăr la tineri și la sportivi, aflați în video: 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel