Aritmie, stres. De ce bate inima neregulat când suntem stresați

Boli cardiovasculare     FOTO: pexels.com
Aritmia dată de stres are un mecanism de funcționare aparte. Cercetătorii au explicat cum se ajunge la bătăile neregulate ale inimii, cauzate de stres.

Atunci când aveți în față o provocare sau participați la un triatlon, inima umană răspunde prin bătăi mai rapide, pentru a crește alimentarea cu sânge a mușchilor. Este o reacție naturală și bine înțeleasă la stres.

Cu toate acestea, exista momente în care stresul emoțional sau fizic determină inima să bată cu un ritm neregulat sau anormal, o afecțiune numită aritmie, care este în centrul cercetării a dr. Filip Van Petegem al Departamentului de Biochimie și Biologie Moleculară de la Universitatea din British Columbia.

Într-o lucrare publicată pe 8 mai 2019 în Molecular Cell, Van Petegem prezintă modul în care două proteine interacționează în inimă, în cazurile de aritmie indusă de stres și tratamentul potențial, potrivit medicalxpress.com.

Mecanismul, explicat pe înțelesul tuturor

„Imaginea de ansamblu a lucrării noastre este de a înțelege modul în care semnalele de stres afectează o proteină în mușchiul inimii, care este importantă pentru contracția inimii”, a spus Van Petegem. „Într-o situație de stres, proteina din inimă primește o anexă de la o altă proteină, care îi permite o administrare mai eficientă a calciului, cheia pentru contracție.

În mod normal, proteina primește anexa, ritmul cardiac crește, apoi anexa este îndepărtat și totul este bine", a spus el. "Acest proces permite inimii să se adapteze la nevoile mediului. Dar dacă anexele rămân prea mult sau există prea multe anexe, calciul poate fi eliberat între bataile de inimă, ceea ce începe să afecteze semnalele electrice din inimă și poate provoca aritmie", a mai spus el.

Aritmia la persoanele fără predispoziție genetică este o afecțiune dobândită, a explicat el și, odată ce o ai, adesea progresează. „Acesta servește ca un semnal de avertizare pentru forme mai persistente de aritmie. Cercetarea noastră a  vizat proteine care livreaza anexa - modul în care recunoaște proteina căreia trebuie să-i livreze anexa si modul în care are loc livrarea anexei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel