Ardeiul gras oferă 169% din doza zilnică de Vitamina C. Protejează vederea și previne anemia

Ardeiul gras Foto: Freepik @ yarunivstudio
Leguma care oferă 169% din doza zilnică de Vitamina C. Află ce efecte au compușii săi vegetali asupra organismului.

Ardeiul gras (Capsicum annuum) este, din punct de vedere biologic, un fruct care aparține familiei Solanaceae. Au un conținut scăzut de calorii și sunt bogați în vitamina C și alți antioxidanți, ceea ce îi face să fie o completare excelentă a unei diete sănătoase.

Sunt înrudiți cu ardeii iuți, roșiile, toate originare din America Centrală și de Sud.

Numiți și ardei dulci sau ardei capia, ardeii grași pot fi consumați fie cruzi, fie gătiți.

Ca și rudele lor apropiate, ardeii iuți, ardeii grași sunt uneori uscați și pulverizați. În acest caz, ei sunt denumiți paprika.

Ardeii grași sunt de diferite culori, cum ar fi roșu, galben, portocaliu și verde - care sunt necopți.

Ardeii verzi, necopți, au o aromă ușor amară și sunt mai puțin dulci decât cei complet copți.

Informații nutriționale

Ardeii proaspeți, cruzi, sunt compuși în principal din apă (92%). Restul sunt carbohidrați și cantități mici de proteine și grăsimi.

Principalii nutrienți din 100 de grame de ardei gras roșu crud, crud, sunt:

- Calorii: 31

- Apă: 92%.

- Proteine: 1 gram

- Carbohidrați: 6 grame

- Zahăr: 4.2 grame

- Fibre: 2.1 grame

- Grăsimi: 0.3 grame

Carbohidrați

Ardeii sunt compuși în principal din carbohidrați, care reprezintă cea mai mare parte a conținutului lor caloric - cu 100 de grame care conțin 6 grame de carbohidrați.

Carbohidrații sunt în principal zaharuri - cum ar fi glucoza și fructoza - care sunt responsabile pentru gustul dulce al ardeilor copți.

Ardeii grași conțin, de asemenea, cantități mici de fibre - 2% în greutate proaspătă. Calorie pentru calorie, ei sunt o sursă foarte bună de fibre.

Vitamine și minerale

Ardeii grași sunt încărcați cu diverse vitamine și minerale:

- Vitamina C. Un ardei gras roșu de mărime medie furnizează 169% din doza zilnică de referință (RDI) pentru vitamina C, ceea ce îl face una dintre cele mai bogate surse dietetice ale acestui nutrient esențial.

- Vitamina B6. Piridoxina este cel mai comun tip de vitamina B6, care este o familie de nutrienți importanți pentru formarea celulelor roșii din sânge.

- Vitamina K1. O formă de vitamina K, cunoscută și sub numele de filocinonă, K1 este importantă pentru coagularea sângelui și sănătatea oaselor.

- Potasiu. Acest mineral esențial poate îmbunătăți sănătatea inimii.

- Folat. Cunoscut și sub numele de vitamina B9, folatul are o varietate de funcții în organism. Aportul adecvat de folat este foarte important în timpul sarcinii.

- Vitamina E. Un antioxidant puternic, vitamina E este esențială pentru sănătatea nervilor și a mușchilor. Cele mai bune surse alimentare ale acestei vitamine liposolubile sunt uleiurile, nucile, semințele și legumele.

- Vitamina A. Ardeii grași roșii au un conținut ridicat de pro-vitamina A (betacaroten), pe care organismul tău o transformă în vitamina A.

Alți compuși vegetali

Ardeii grași sunt bogați în diverși antioxidanți - în special carotenoizi, care sunt mult mai abundenți în exemplarele coapte.

Principalii compuși din ardeii grași sunt:

- Capsantina. Deosebit de mare în ardeii roșii, capsantina este un antioxidant puternic responsabil pentru culoarea lor roșie strălucitoare.

- Violaxantină. Acest compus este cel mai frecvent antioxidant carotenoid din ardeii galbeni.

- Luteină. Deși abundă în ardeii verzi (necopți) și în ardeii negri, luteina este absentă din ardeii copți. Un aport adecvat de luteină poate îmbunătăți sănătatea ochilor.

- Quercetină. Studiile indică faptul că acest antioxidant polifenol poate fi benefic pentru prevenirea anumitor afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

- Luteolina. La fel ca și quercetina, luteolina este un antioxidant polifenol care poate avea o varietate de efecte benefice pentru sănătate.

Beneficiile pentru sănătate ale ardeiului gras

La fel ca majoritatea alimentelor vegetale integrale, ardeiul gras este considerat un aliment sănătos.

Un consum ridicat de fructe și legume a fost asociat cu un risc redus de multe boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.

În plus, ardeii grași pot avea o serie de alte beneficii pentru sănătate.

Sănătatea ochilor

Cele mai frecvente tipuri de deficiențe vizuale includ degenerarea maculară și cataracta, ale căror cauze principale sunt îmbătrânirea și infecțiile.

Cu toate acestea, alimentația poate juca, de asemenea, un rol semnificativ în dezvoltarea acestor boli.

Luteina și zeaxantina - carotenoizi care se găsesc în cantități relativ mari în ardeii grași - pot îmbunătăți sănătatea ochilor atunci când sunt consumate în cantități adecvate.

De fapt, acestea protejează retina - peretele interior al ochiului, sensibil la lumină - de deteriorarea oxidativă.

O serie de studii indică faptul că un consum regulat de alimente bogate în acești carotenoizi poate reduce riscul atât al cataractei, cât și al degenerării maculare.

Astfel, adăugarea de ardei gras în dieta dumneavoastră poate ajuta la scăderea riscului de afecțiuni vizuale.

Prevenirea anemiei

Anemia este o afecțiune comună caracterizată de o capacitate redusă a sângelui tău de a transporta oxigen.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale anemiei este deficitul de fier, ale cărui principale simptome sunt slăbiciunea și oboseala.

Nu numai că ardeii roșii sunt o sursă decentă de fier, dar sunt și excepțional de bogați în vitamina C, care crește absorbția fierului din intestin.

De fapt, un ardei roșu de mărime medie poate conține 169% din doza zilnică de vitamina C.

Absorbția fierului din alimentație crește semnificativ atunci când consumați fructe sau legume bogate în vitamina C.

Din acest motiv, consumul de ardei gras crud alături de alimente bogate în fier - cum ar fi carnea sau spanacul - poate contribui la creșterea rezervelor de fier ale organismului, reducând riscul de anemie.

Efecte adverse

Ardeii grași sunt, în general, sănătoși și bine tolerați, dar unele persoane pot fi alergice. Acestea fiind spuse, alergia este destul de rară.

Totuși, unele persoane care au alergie la polen pot fi sensibile și la ardei gras din cauza reactivității încrucișate alergice.

Reacțiile alergice încrucișate pot avea loc între anumite alimente, deoarece acestea pot conține aceiași alergeni - sau alergeni similari în structura chimică.

Ardeiul gras este bogat în multe vitamine și antioxidanți, în special în vitamina C și în diverse carotenoide.

Din acest motiv, ei pot avea mai multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi îmbunătățirea sănătății ochilor și reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.

În concluzie, ardeii grași sunt un adaos excelent la o dietă sănătoasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel