Consumul moderat de cafea este...
Ardeii umpluți, un preparat emblematic al bucătăriei românești, nu doar încântă papilele gustative, ci și oferă o opțiune alimentară sănătoasă pentru cei preocupați de nivelul glicemiei. Potrivit dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, consumul acestui fel de mâncare are un impact neașteptat asupra glicemiei.
"Am consumat pe stomacul gol 250 grame de ardei umpluți, pregătiți după rețeta clasică cu orez, carne și legume. Aceștia conțineau în total 20 de grame de carbohidrați, 10 grame de grăsimi și 25 de grame de proteine. La o oră de la consum, glicemia mea a atins un maxim de 108mg/dl, ceea ce înseamnă că a crescut cu mai puțin de 20 de miligrame. Explicația acestui fenomen este simplă.
Deși ardeii umpluți conțin orez, cantitatea de glucide este mică per porție în combinație cu proteinele și grăsimile din restul ingredientelor și în absența consumului cu pâine sau carbohidrați, aceștia nu vor genera un spike glicemic", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe TikTok.
Vezi și: Cancerul bronhopulmonar, tratament în stadiile incipiente. Dr. Michael Schenker: Prognostic bun
Dr. Ancuța Leonte subliniază că, chiar și pentru persoanele cu diabet sau rezistență la insulină, ardeii umpluți pot fi consumați fără riscul de a provoca fluctuații mari ale glicemiei, cu condiția să fie gătiți corect.
"Chiar dacă aveți diabet sau rezistență la insulină, vă puteți bucura de ardeii umpluți, atâta timp cât sunt gătiți corect, cu carne slabă și puțin orez și serviți alături de un iaurt, de preferat fără pâine", a mai explicat dr. Ancuța Leonte.
Glicemie - FOTO: Freepik@vickyraj85076
Un nou studiu sugerează că alimentația majoritară în prima parte a zilei poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate, îmbunătățirea fluctuațiilor glicemiei și reducerea timpului în care nivelul zahărului din sânge depășește limitele normale.
"Acest tip de alimentație poate preveni progresia prediabetului sau obezității către diabetul de tip 2," a declarat dr. Joanne Bruno, autorul principal al studiului și specialist în endocrinologie la NYU Langone.
Raportul, prezentat la întâlnirea anuală a Societății de Endocrinologie pe 15 iunie, a evaluat alimentația cu restricție de timp (eTRF), care presupune consumul caloriilor în primele opt ore ale zilei. Studiile anterioare au sugerat că această formă de post intermitent poate îmbunătăți sănătatea cardiometabolică și nivelurile de zahăr din sânge. Echipa de cercetători a dorit să afle dacă aceste beneficii sunt datorate pierderii în greutate sau strategiei de post în sine.
Conduși de cercetători de la Școala de Medicină Grossman din cadrul NYU, studiul a fost primul care a analizat efectele eTRF asupra glicemiei și inflamației, independent de pierderea în greutate. Cercetătorii au comparat eTRF (80% din calorii consumate înainte de ora 13:00) cu un model obișnuit de alimentație (50% din calorii consumate după ora 16:00) la 10 participanți cu prediabet și obezitate.
Pacienții au fost randomizați să urmeze fie eTRF, fie modelul obișnuit de alimentație pentru primele șapte zile, apoi au schimbat regimul pentru următoarele șapte zile. Alimentele au fost furnizate pentru a satisface necesarul caloric de menținere a greutății, eliminând astfel influența pierderii în greutate. Pe parcursul studiului, pacienții au purtat monitoare continue de glucoză.
"Am observat o reducere a timpului în care pacienții aveau niveluri ridicate de zahăr din sânge după doar o săptămână de alimentație eTRF. Aceste rezultate arată că consumul majorității caloriilor mai devreme în zi contribuie la îmbunătățirea sănătății metabolice" a declarat Dr. José O. Alemán, profesor asistent la NYU Langone și autor principal al studiului.
Dr. Alemán și echipa sa au constatat că greutatea participanților a rămas constantă pe parcursul studiului. eTRF a dus la o scădere a amplitudinii medii a fluctuațiilor glicemice și a redus timpul în care nivelul zahărului din sânge depășea 140 mg/dL, comparativ cu modelul obișnuit de alimentație. Timpul petrecut în intervalul normal a fost similar între cele două grupuri.
Creșterea bruscă a glicemiei apare atunci când glucoza se acumulează în fluxul sanguin și nivelurile de zahăr din sânge cresc. Acest lucru se poate întâmpla după ce mănânci.
Este important să cunoști simptomele timpurii ale nivelului ridicat de zahăr din sânge, sau hiperglicemia. Testarea și tratamentul precoce pot ajuta la prevenirea simptomelor mai severe.
Semnele timpurii ale nivelului ridicat de zahăr din sânge pot include:
- senzație de sete
- gură foarte uscată
- urinare frecventă
- vedere încețoșată
Dacă suspectezi că ai niveluri ridicate de zahăr din sânge, poți efectua un test de glicemie. Exercițiile fizice și consumul de apă după masă, în special dacă ai consumat o cantitate mare de carbohidrați amidonați, pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge, potrivit Healthline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Consumul moderat de cafea este...
Îmbunătățirea vitezei de alergare...
Cum distruge diabetul organele interne. Medicul Doru Negru ne-a...
Care sunt simptomele ulcerului și cum...
Osteoporoza - ce îi trimite pe oameni...
Află mai multe despre apa cu semințe...
Un studiu recent sugerează că...