Arafat: Două unități ATI mobile noi, instalate în București. În țară aveam 20-30 de paturi ATI libere pentru pacienții COVID

Secretarul de stat în MAI, dr Raed Arafat, a anunțat că foarte repede vor fi funcționale alte două unități mobile de terapie intensivă în București și că luni, în toată țară, erau neocupate doar 20-30 de locuri. 

 „Numărul total de terapie intensivă este stabil. Va fi crescut prin aceste adăugiri de paturi suplimentare, dar nu în mod extrem de semnificativ și practic este o redistribuire a personalului medical deja existent, plus că cu ajutorul colegilor de la DSU se caută variante pentru medici ATI care să poată fi detașați în astfel de unități. (...) Există o scădere între noiembrie și acum (n.r. paturi ATI). Scăderea poate fi explicată prin faptul că spitalul din Lețcani din Iași a fost închis. Acum se lucrează pe redeschidere, ceea ce înseamnă o creștere a numărului de paturi ATI. (...) La acest moment la București noi am adus prima unitate mobilă de terapie intensivă la Sfântul Ioan și se lucrează pe instalarea ei și mai avem încă una în intenție să aducem la Spitalul „Victor Babeș". (...) Știm că condițiile nu sunt identice cu cele dintr-o secție interioară, dar sunt mult mai bune decât să rămână bolnavul într-o unitate de primiri urgențe”, a spus Raed Arafat, la conferința de presă susținută în fața Ministerului Sănătății.

El a explicat că situația locurilor în ATI este „dinamică”.

„Situația locurilor este una dinamică. Este posibil dimineață să avem un număr de locuri, după amiază să nu le mai avem locuri, pentru că se ocupă. Atunci, dacă mai apare un pacient, să îi găsim un loc. A doua zi este posibil ca următorul pacient să îi găsim loc tot în București, pentru că această situație este una dinamică și este de înțeles în astfel de momente că nu ai un număr fix ocupat permanent. Sunt pacienți care se vindecă, sunt pacienți din păcate pe care îi pierdem și locurile se eliberează în ambele situații și atunci clar că sunt momente în care o să avem locuri libere pe parcursul zilei care pot fi ocupate de alți pacienți", a susținut secretarul de stat.

Raed Arafat a declarat că, din informațiile sale, în București nu mai erau locuri libere la ATI, însă cele identificate la ședința de luni, de la Ministerul Sănătății, cu managerii spitalelor din Capitală urmează să fie incluse rapid în circuit.

„La acest moment, din ce știu, la București nu mai erau locuri libere. Locurile care au fost identificate urmează să fie puse în funcțiune. În țară, dimineață, erau în jur de 20-30 de paturi, dar asta se schimbă, este în dinamică. (...) Ajutor din afara țării la acest moment nu avem ce să cerem, pentru că prin această situație trec și alții”, a arătat Arafat.

Cât privește transferul pacienților dintr-un oraș în altul, șeful DSU a explicat că în București, în mod special, întâmpină și o altă problemă. 

„Pe moment se întâmplă să nu găsești loc pentru pacienți. Nu avem de ce să ascundem. Rămâne pacientul într-un loc. Dacă este într-un loc nepotrivit îl mutăm pe o Unitate de Primiri Urgențe unde poate să primească oxigen. (...) Ne lovim de refuzul familiilor bolnavilor de a-i transferă la alt spital unde se găsește loc la ATI”, a spus Raed Arafat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel