De ce ar trebui să-ți bagi picioarele...
Aproape 60% dintre adolescente nu-şi monitorizează sarcina sau ajung la medic abia în ultimul trimestru, a atras atenţia şeful Clinicii de Obstetrică-Ginecologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), Monica Cîrstoiu, cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii.
Luni este marcată Ziua Mondială a Sănătăţii, iar campania din acest an, intitulată "Începuturi sănătoase, viitor plin de speranţă", se concentrează pe sănătatea mamei şi a nou-născuţilor.
"Fiind un spital de urgenţă, cu echipe multidisciplinare, avem o cazuistică extrem de mare a sarcinilor cu risc. (...) Avem paciente care au anemii severe, cu boli hematologice, cu limfoane, cancer, avem paciente cu transplanturi renale sau transplanturi hepatice care, datorită echipelor noastre aduc pe lume copii sănătoşi, paciente care au avut infarct sau cu malformaţii cardiace.
Sunt aduse în spitalul nostru şi paciente cu boli neurologice severe, patologie de tip accidente vasculare cerebrale, cazuri de politraumă, din accidente rutiere, pentru că având această capacitate de a lucra în echipe multidisciplinare, implicând cardiologie, hematologie, chirurgie cardiovasculară, medicină internă, nefrologie, gastroenterologie, chirurgie general, dăm o şansă la viaţă mamei şi bebeluşului", a afirmat medicul, conform unui comunicat transmis Agerpres de SUUB.
"Vorbim de copii care aduc pe lume copii, organisme infantile care nu sunt pregătite să ducă o sarcină la termen, apar severe complicaţii, atât materne, cât şi neonatale. (...) Aproape 60% dintre adolescente nu-şi monitorizează sarcina sau ajung să monitorizeze sarcina abia în ultimul trimestru", a adăugat medicul Monica Cîrstoiu.
La Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, în anul 2024, din totalul de 2.710 paciente gravide, 1.157 prezentau complicaţii.
"Rata prematurităţii în spitalul nostru este de peste 15% (faţă de 9% - media naţională), iar numărul de transferuri din alte maternităţi publice sau private, din Bucureşti sau judeţele învecinate, a crescut cu aproximativ 30% în ultimii ani", a spus, la rândul său, Adriana Dan, şef Secţie Neonatologie.
În contextul Zilei Mondiale a Sănătăţii din acest an, cu sloganul "Începuturi sănătoase, viitor plin de speranţă", reprezentata OMS în România şi şefa Biroului de ţară, dr. Caroline Clarinval, împreună cu managerul Operaţiunilor de Sănătate, dr. Silvia Gatscher, au vizitat Secţiile de Obstetrică-Ginecologie şi de Neonatologie din cadrul SUUB.
Dr. Clarinval a subliniat importanţa îngrijirii prenatale şi postnatale pentru prevenirea şi reducerea riscurilor sau complicaţiilor din timpul sarcinii, respectiv pentru sănătatea mamei şi a nou-născutului, se mai arată în comunicatul unităţii medicale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce ar trebui să-ți bagi picioarele...
Agenţia americană pentru alimente şi...
Luni, 7 aprilie, este marcată Ziua...
Telefonul tău știe că ești depresiv...
O femeie moare la fiecare 2 minute în...
Exodul medicilor atinge cote...
Un raport cutremurător avertizează...
Este lăudat ca un aliat al somnului,...