Trei factori de risc majori duc la...
Cercetări recente dezvăluie că persoanele cu apneea obstructivă în somn au un risc mai mare de a dezvolta gută, chiar și dincolo de primii ani după ce au fost diagnosticați cu tulburarea de somn. Rezultatele au fost publicate în jurnalul de specialitate Arthritis & Reumatology, un jurnal oficial al Colegiului American de Reumatologie
Apneea obstructivă în somn este asociată cu o serie de comorbidități grave și s-a demonstrat anterior că persoanele cu această afecțiune au un risc mai mare de a dezvolta gută în primul an după diagnostic. Pentru a investiga dacă ar putea avea un risc și mai mare ca în timp să dezvolte gută, o echipă condusă de dr Edward Roddy și Milica Blagojevic-Bucknall, doctorand, de la Universitatea Keele din Marea Britanie, au examinat informații despre 15.879 de pacienți cu apneea obstructivă de somn și 63.296 fără această afecțiune, o monitorizare mediană de circa 5,8 ani.
În timpul monitorizării, 4,9% dintre pacienții cu apneea obstructivă în somn și 2,6% dintre pacienții care nu aveau boala au dezvoltat gută. Ratele de incidență la 1.000 de persoane - an au fost de 7,83 și 4,03 în rândul celor cu și fără apneea obstructivă de somn, pentru un risc crescut cu 42% în rândul pacienților cu apneea obstructivă în somn.
Pe parcursul monitorizării pacienților cu apnee obstructivă de somn a fost observat un risc ridicat de apariție a gutei, dar acesta a fost cel mai mare la unu la doi ani după diagnosticul afecțiunii de somn. Această constatare a fost observată la pacienții cu indice de masă corporală normală, precum și la cei care erau supraponderali sau obezi; cu toate acestea, riscul a fost mai mare la cei cu greutate normală.
„Persoanele cu apnee de somn prezintă un risc crescut de gută atât pe termen scurt cât și pe termen lung. Deoarece acest risc a fost cel mai mare la persoanele cu indice de masă corporală normală, medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății ar trebui să ia în considerare posibilitatea gutei la pacienții cu apnee, indiferent de indicele de masă corporală", a spus dr. Roddy.
Se crede că deficiența intermitentă de oxigen din cauza apneei obstructive în somn duce la supraproducția de acid uric, ceea ce provoacă gută.
„Apneea în somn este tratată în mod obișnuit cu terapia continuă pozitivă a căilor respiratorii - sau CPAP -. Deoarece tratamentul CPAP corectează nivelul scăzut de oxigen, s-ar putea aștepta să reducă nivelul acidului uric, ceea ce ar putea reduce riscul de a dezvolta gută sau de a trata gută existentă; cu toate acestea, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a investiga efectul tratamentului cu CPAP la persoanele cu gută ", a spus dr. Blagojevic-Bucknall.
Guta (podagra) este o boala cronică ce presupune acumularea unui nivel ridicat de acid uric în corp și care afectează, în mare parte, articulațiile. Boala se manifestă, spun specialiștii, prin episoade de artrită gutoasă, durere puternică, edem și roșeață locală, iar dacă nu este tratată corespunzător, poate degenera, ducând la distrugerea articulației.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Schimbările extreme de temperatură...