Apneea obstructivă în somn, legătura PERICULOASĂ cu Alzheimer

Apnee în somn, probleme de somn. Foto: Pixabay
Un nou stidiu confirmă legătura între apneea obstructivă în somn și boala Alzheimer, arătând că în creier ambele afecțiuni au efecte similare.

Cauza bolii Alzheimer nu este cunoscută, dar plăcile amiloide toxice pentru celulele din creier care se depun sunt indicatori cunoscuți ai bolii. Un nou studiu a arătat, însă, că astfel de plăci se formează în același loc și se răspândesc în același mod și în creierul persoanelor de cu apnee obstructivă în somn.

Studiul clinic realizat de cercetători australieni și islandezi, condus de Universitatea RMIT, a fost publicat în revista de specialitate Sleep (link direct studiu).
Profesorul Stephen Robinson, cercetător principal, a declarat că oamenii de știință știau că cele două boli sunt legate, dar ceea ce determină conexiunea lor era încă neclar.

„Știm că dacă aveți apnee în somn la jumătatea vieții, este mai probabil să dezvoltați Alzheimer când sunteți mai în vârstă și că dacă aveți Alzheimer, aveți un risc mai mare să aveți și apnee în somn decât alte persoane de vârsta dvs.”, a explicat

„Conexiunea există, dar deslușirea cauzelor și a mecanismelor biologice rămâne o provocare uriașă. (...) Studiul nostru este primul care a identificat plăcile amiloide de tip Alzheimer în creierul persoanelor cu apnee obstructivă de somn și a verificat clinic conexiunea. (...) Este un progres important în înțelegerea legăturilor dintre aceste afecțiuni și deschide noi direcții pentru cercetătorii care se străduiesc să dezvolte terapii pentru tratarea și sperăm și prevenirea bolii Alzheimer”, a continuat el.

În mod semnificativ, severitatea apneei de somn a fost legată de o acumulare corespunzătoare de plăci amiloide. Studiul a constatat că tratamentul cu presiune continuă pozitivă a căilor respiratorii (CPAP) - abordarea standard pentru apneea de somn de gravitate moderată până la severă - nu a făcut nicio diferență față de cantitatea de plăci găsite în creier.

Deterioare similară a creierului

Apneea obstructivă în somn este o afecțiune gravă care apare atunci când respirația unei persoane este întreruptă în mod repetat în timpul somnului. Este din ce în ce mai frecventă, afectând peste 936 de milioane de oameni din întreaga lume și până la 30% dintre persoanele în vârstă.

Pe de altă parte, Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, afectând până la 70% din totalul persoanelor cu demență din lume, vârsta fiind cel mai mare factor de risc pentru dezvoltarea bolii.

Noul studiu a investigat amploarea indicatorilor asemănători Alzheimerului în țesuturi prelevate la autopsie din hipocampul a 34 de persoane și trunchiurile cerebrale a 24 de persoane cu apnee obstructivă de somn.

„În cazurile de apnee ușoară în somn, am putea găsi plăci și depuneri doar în zona corticală din apropierea hipocampului (zona din creier responsabilă cu memoria), tocmai acolo unde acestea sunt identificate în primă fază, în boala Alzheimer”, a spus Robinson, cercetător la Școala de Sănătate și Științe Biomedice a RMIT și Austin Health’s Institutul pentru respirație și somn (IBAS).

Subiecții nu au prezentat simptome clinice ale demenței înainte de a muri, sugerând că ar fi putut fi într-un stadiu precoce pre-demență.

„În timp ce unii oameni ar putea avea insuficiență cognitivă ușoară sau demență nediagnosticată, niciunul nu avea simptome suficient de puternice pentru un diagnostic oficial, chiar dacă unii aveau o densitate de plăci și depuneri suficient de ridicate pentru a se califica drept boala Alzheimer”, a spus Robinson.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel