Apă potabilă: 30 de izvoare din zone rurale, monitorizate. Scopul final

Apă potabilă FOTO: pexels.com
Cercetătorii vor monitoriza, până la finele lunii mai 2023, 30 de izvoare din zone calcaroase din România ca să stabilească factorii de risc biologic.

Apă potabilă, izvoare. "Institutul de Speologie 'Emil Racoviţă' al Academiei Române - filiala Cluj-Napoca este promotor al proiectului 'Groundwaterisk', finanţat din fonduri SEE, care urmăreşte, începând cu luna septembrie, monitorizarea din punct de vedere biologic, microbiologic, fizico-chimic, radon şi pentru izotopi stabili a unor surse de apă folosite de comunităţi rurale, adică a 30 de izvoare din zonele calcaroase de pe teritoriul României, pentru stabilirea factorilor de risc. Acestea vor fi supuse unor minuţioase analize microbiologice, dar şi de altă natură, care urmăresc să stabilească calitatea unor surse de apă folosite de populaţia din mediul rural. Cercetarea are ca scop monitorizarea multidisciplinară a izvoarelor folosite de comunităţi rurale din diferite regiuni ale României, care nu sunt incluse în reţeaua naţională de apă potabilă, precum şi dezvoltarea unei metode moderne de monitorizare bazată pe tehnici moleculare", a afirmat Oana Moldovan, directorul proiectului, luni, 2 septembrie, jurnaliștilor, citată de Agerpres.

Inițiativa se va încheia pe 31 mai 2023 și implică 34 de cercetători. Dintre aceștia 4 sunt de la Universitatea din Bergen, Norvegia. În ce privește finanțarea, proiectul este susținut printr-un grant în valoare de 1,5 milioane euro prin Mecanismul Financiar SEE (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) şi de la bugetul de stat.

Oana Moldovan a precizat că doar 63,7% din populația României era, în 2018, conform Eurostat, conectată la o reţea de apă potabilă și că acest procent ar fi de fapt mult mai mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel