Apa oxigenată, cel mai natural şi eficient dezinfectant din lume. La ce te ajută, cum se utilizează și când să NU o folosești niciodată

Apa oxigenata - Foto: Freepick @Rhjphotoandilustration
Apa oxigenată - iată tot ce trebuie să știi. Pentru ce se folosește, când și ce efecte secundare are.

Apa oxigenată sau peroxidul de hidrogen, după denumirea științifică, este un antiseptic ușor folosit pe piele pentru a preveni infectarea tăieturilor minore, a zgârieturilor și a arsurilor.

Apa oxigenată poate fi folosită drept clătire a gurii pentru a ajuta la eliminarea mucusului sau pentru a ameliora iritațiile minore ale gurii cum ar fi cele cauzate de aflte, răceli sau gingivită.

Apa oxigenată, denumită şi peroxidul de hidrogen, este unicul germicid compus doar din apă și oxigen, fiind considerată cel mai sigur, natural şi eficient dezinfectant din lume.

Apa oxigenată acționează prin eliberarea de oxigen atunci când este aplicat pe zona afectată. Eliberarea oxigenului provoacă spumare, ceea ce ajută la îndepărtarea pielii moarte și la curățarea zonei. 

Apa oxigenată nu trebuie utilizată pentru tratarea rănilor adânci, a mușcăturilor de animale sau a arsurilor grave, potrivit WebMD.

VEZI ȘI: 7 motive pentru care să mănânci rahat. Deliciul turcesc, alimentul magnific pentru gât, rinichi, stres și furuncul

Cum se utilizează apa oxigenată?

Urmați toate instrucțiunile de pe ambalajul produsului. Dacă aveți întrebări, adresați-vă medicului sau farmacistului.

Nu utilizați apa oxigenată în ochi și nu aplicați pe suprafețe mari de piele.

Dacă utilizați apa oxigenată pe piele, curățați zona afectată înainte de utilizare. Aplicați o cantitate mică de produs pe zona afectată, de obicei de 1 până la 3 ori pe zi sau conform indicațiilor medicului.

Dacă aplicați un bandaj după utilizarea acestui produs, lăsați zona să se usuce mai întâi.

Dacă utilizați acest produs ca clătire bucală, amestecați cu o cantitate egală de apă înainte de utilizare. Înghițiți în gură peste zona afectată timp de cel puțin 1 minut, apoi scuipați. Nu înghițiți acest produs. Clătiți de până la 4 ori pe zi sau conform indicațiilor medicului sau dentistului dumneavoastră.

Utilizați acest produs în mod regulat pentru a obține cele mai multe beneficii de pe urma lui. Pentru a vă ajuta să vă amintiți, folosiți-l la aceeași oră (ore) în fiecare zi.

Spuneți medicului dacă starea de sănătate nu se ameliorează în 7 zile sau dacă se înrăutățește. 

Dacă credeți că aveți o problemă medicală gravă, solicitați imediat asistență medicală.

Apa oxigenată poate ajuta la: 

- Înmuierea dopurilor de ceară din urechi

- Imunitate

- Ciuperca piciorului

- Infecții ale sinusurilor

- Îngrijirea rănilor

- Curățarea dinților şi dezinfectarea periuţei de dinţi

- Deschiderea la culoare a părului

-  Distruge mucegaiul

Apa oxigenată - Precauții

VEZI ȘI: Ce se întâmplă când mănânci RĂCITURĂ. De care ar trebui să mănânci: porc, curcan sau vită

Înainte de a utiliza peroxidul de hidrogen, spuneți medicului dumneavoastră sau farmacistului dacă sunteți alergic la acesta; sau dacă aveți orice alte alergii. Acest produs poate conține ingrediente inactive, care pot provoca reacții alergice sau alte probleme. 

Discutați cu farmacistul pentru mai multe detalii.

Acest produs este sigur de utilizat în timpul sarcinii.

Este puțin probabil ca acest produs să treacă în laptele matern. 

Consultați medicul înainte de a alăpta.

Apa oxigenată - Efecte secundare

Pot apărea roșeață, usturime sau iritație la locul de aplicare. Dacă oricare dintre aceste efecte persistă sau se agravează, contactați imediat medicul sau farmacistul.

Dacă medicul v-a recomandat să utilizați acest produs, rețineți că medicul dumneavoastră a considerat că beneficiul pentru dumneavoastră este mai mare decât riscul de apariție a efectelor secundare. Multe persoane care utilizează acest medicament nu au reacții adverse grave.

Întrerupeți utilizarea acestui medicament și spuneți medicului dacă prezentați semne de infecție a pielii cum ar fi căldură:

- Sensibilitate

- Puroi

O reacție alergică foarte gravă la acest produs este rară. Cu toate acestea, solicitați imediat asistență medicală dacă observați oricare dintre următoarele simptome ale unei reacții alergice grave: erupție cutanată, mâncărime/umflături (în special la nivelul feței/limbii/gâtului), amețeli puternice, dificultăți de respirație.

Aceasta nu este o listă completă a posibilelor reacții adverse. Dacă observați alte efecte care nu sunt enumerate mai sus, contactați medicul sau farmacistul.

Dacă utilizați acest produs sub indicația medicului dumneavoastră, este posibil ca medicul sau farmacistul să fie deja la curent cu posibilele interacțiuni medicamentoase și să vă monitorizeze pentru acestea. Nu începeți, nu întrerupeți și nu modificați dozajul niciunui medicament înainte de a verifica mai întâi cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul.

Păstrați o listă cu toate medicamentele pe care le luați la dumneavoastră și împărtășiți-o cu medicul și farmacistul dumneavoastră.

Apa oxigenată - Supradozaj

Acest medicament poate fi dăunător dacă este înghițit. 

Dacă cineva a luat o supradoză și are simptome grave, cum ar fi leșin sau probleme de respirație, sunați la 112.

Dacă utilizați acest produs după un program regulat și omiteți o doză, utilizați-o imediat ce vă amintiți. Dacă este aproape de ora următoarei doze, săriți peste doza uitată. Utilizați următoarea doză la ora obișnuită. Nu dublați doza pentru a o recupera.

Apa oxigenată - Depozitare

Consultați informațiile de păstrare tipărite pe ambalaj. Dacă aveți întrebări despre păstrare, adresați-vă farmacistului dumneavoastră. Păstrați toate produsele medicamentoase departe de copii și animale de companie.

Nu aruncați medicamentele în toaletă și nu le turnați în canalul de scurgere decât dacă vi se indică acest lucru. Aruncați în mod corespunzător acest produs atunci când este expirat sau nu mai este necesar. 

Consultați farmacistul sau compania locală de eliminare a deșeurilor pentru mai multe detalii despre cum să aruncați produsul în siguranță.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel