Apa minerală, sifonul, apa tonică și sucurile acidulate. Efectele negative pe care le au

Apa minerală. Foto: Pixabay
Băuturile acidulate – adică apa minerală, sifonul, apa tonică și sucurile acidulate - sunt răcoritoare, și par perfecte pentru o zi fierbinte de vară. Dar dacă bei prea multe pot să apară dezavantaje.

În primul rând, există câteva tipuri diferite de băuturi adiculate: 

1) Sifonul: Conține minerale adăugate, inclusiv sodiu (350 de ml de sifon are 4% din valoarea zilnică pentru sodiu). 

2) Apa minerală conține minerale naturale precum magneziu și calciu. 

3) Apa tonică conține chinină, un compus amar din scoarța unui copac, plus îndulcitor (uneori mai multe lingurițe de zahăr per porție!). 

4) Sucurile acidulate: conțin arome de fructe și îndulcitori, dar pot conține și cofeină și alte substanțe energizante.

În ceea ce privește apa minerală naturală, ea este mai bine decât sifonul sau sucurile acidulate. 

Băuturile zaharoase, cum ar fi sucurile acidulate, ceaiul îndulcit și limonada sunt sursa numărul unu de zahăr adăugat pentru adulți. De asemenea, băuturile acidulate și îndulcite cu zahăr sunt asociate cu un risc mai mare de obezitate, diabet de tip 2 și boli de inimă. 

Cercetătorii din Marea Britanie au testat cât de hidratante erau 13 băuturi diferite (pe baza debitului de urină) și au constatat că apa minerală este la fel de hidratantă ca apa simplă (plată). Are sens, având în vedere că apa minerală este pur și simplu 100% apă acidulată. 

Unele cercetări anterioare au legat băuturile carbogazoase cu un risc mai mare de fracturi. Ideea a fost că acele băuturi fac organismul să elimine calciu în urină.

Dar într-un studiu realizat pe femei în vârstă de 20-40 de ani, acest efect a fost observat doar la băuturile care conțineau și cofeină (și chiar și atunci, efectul a fost considerat minor). 

Problema este că apa minerală are un pH mai scăzut decât apa - ceea ce înseamnă că este mai acidă și are potențialul de a eroda smalțul dentar, adică stratul protector din jurul dinților. Băuturile care au un pH sub 4 sunt considerate a fi potențial dăunătoare pentru dinți, iar cercetătorii au descoperit că apa minerală are un pH cuprins între 2,74 - 3,34. Este la fel ca în cazul sucului de portocale și doar puțin mai puțin acid decât are sifonul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel