Apa îmbuteliată, boală la sticlă. Ce bem, de fapt. Trei substanțe toxice din sticlele de plastic ținute în soare: Începe să scârțâie calitatea vieții

Sticle de plastic soare - Foto: Freepik @Racool_studio
Substanțele toxice din sticlele de plastic ținute în soare. Ce se întâmplă cu apa sau alte băuturi ținute în soare în sticle de plastic. 3 substanțe toxice pe care le emană și pe care le bem odată cu apa sau sucurile din interiorul sticlelor. Adevărul care te va face să nu mai bei apă din ele. "Ne trezim de ce suntem tot mai bolnavi ca și națiune".

Plasticul este omniprezent în viața noastră de zi cu zi, iar sticlele de plastic sunt unul dintre cele mai comune recipiente pentru apă și alte băuturi.

Deși sunt convenabile și accesibile la preț, există preocupări majore legate de siguranța utilizării lor, mai ales atunci când sunt expuse la soare.

Expunerea prelungită a sticlelor de plastic la temperaturi ridicate poate duce la eliberarea unor substanțe toxice în lichidele pe care le conțin, având potențiale efecte negative asupra sănătății.

Cele mai multe sticle de plastic sunt fabricate dintr-un material cunoscut sub numele de PET - adică tereftalat de polietilenă.

Foto: Freepik

Deși PET-ul este considerat în general sigur pentru utilizarea în recipiente alimentare, el nu este lipsit de riscuri, mai ales în anumite condiții.

Un alt material comun utilizat în producția de sticle de plastic este policarbonatul, care conține bisfenol A (BPA), o substanță controversată datorită efectelor sale potențiale asupra sistemului endocrin.

Ce se întâmplă când sticlele de plastic sunt expuse la soare?

Expunerea sticlelor de plastic la soare duce la încălzirea acestora, ceea ce poate declanșa procese chimice periculoase.

Două dintre cele mai periculoase substanțe chimice car pot fi eliberate sunt BPA și ftalații.

1. Bisfenol A (BPA) - în sticlele de plastic care conțin BPA, căldura accelera eliberarea acestei substanțe în lichid.

BPA-ul este un perturbator endocrin, ceea ce înseamnă că poate imita hormonii naturali din organism și poate interfera cu funcționarea normală a acestora. Expunerea prelungită la BPA a fost asociată cu diverse probleme de sănătate, inclusiv probleme de fertilitate, tulburări de comportament și un risc crescut de dezvoltare a unor tipuri de cancer.

2. Ftalații sunt folosiți pentru a face plasticul mai flexibil. La fel ca BPA-ul, ftalații sunt și ei perturbatori endocrini. Când plasticul este expus la căldură, ftalații pot migra în lichide, contaminându-le.

Expunerea la ftalați a fost legată de tulburări hormonale, defecte congenitale și alte probleme de sănătate.

Pe lângă BPA și ftalați, sticlele de plastic mai pot elibera și alte substanțe chimice periculoae în condiții de căldură intensă.

Aceaste includ antimoniul, un metal toxic utilizat în procesul de fabricație al PET-ului, care poate migra în apă în condiții de căldură. Antimoniul este cunoscut pentru toxicitatea sa și poate provoca simptome de intoxicație atunci când este ingerat în cantități mari.

Ei bine, consumul de apă sau alte băuturi care au fost ținute în sticle de plastic în soare poate duce la expunerea la aceste substanțe chimice toxice.

Efectele pe termen lung ale unei astfel de expuneri nu sunt pe deplin cunoscute, dar studiile sugerează că pot include:

- probleme hormonale și de reproducere

- creșterea riscului de cancer

- probleme de dezvoltare la copii

- tulburări ale sistemului imunitar.

Sorin Mierlea, președintele Infocons a explicat cât de periculoase sunt băuturile la sticlă de plastic.

"Toate aceste lucruri ar trebui intensificate, mai ales în această perioadă, nu numai pentru depozitare, ci și pentru transport fiindcă sunt foarte multe băuturi carbogazoase, care au o anumită temperatură până la care pot fi păstrate într-o condiție optimă și în anumite camioane, pe anumite transporturi, în spatele unor restaurante sau în spatele unor magazine găsim tot felul de astfel de produse depozitate, din lipsă de spațiu sau mai știu ce, și nu discutăm doar de apa minerală.

Discutăm de sucurile carbogazoase, discutăm de bere la pet, tot felul de astfel de produse care se regăsesc în ambalaje de plastic și, nu în ultimul rând, toate aceste lucruri ne provoacă tot felul de probleme, mai ales de sănătate, iar când discutăm despre astfel de produse neconforme, ar trebui să fim mai atenți de unde și ceea ce cumpărăm.

Este greu pentru noi, ca și consumatori, să vedem ce se întâmplă în spatele gardului, conform acelei vorbe: "pe afară-i vopsit gardul, înăuntru-i leopardul'. Nu prea știm unde sunt păstrate, cum sunt depozitate, le cumpărăm sau mergem într-un restaurant și cumpărăm o apă, ne mai pune și o gheață făcută în restaurant, cine știe cu ce tip de apă care poate nu are analizele de potabilitate a apei și astfel ne trezim de ce suntem tot mai bolnavi ca și națiune.

Din această perspectivă, toate aceste produse care sunt identificate cu probleme și care sunt în sisteme de alertă ar trebui să fie un factor pentru toate autoritățile de control, atât la nivelul Bucureștiului, cât și la nivelul fiecărei localități din țara aceasta.

Consumatorii să înceapă să înțeleagă că depinde și de fiecare dintre noi să mai facem câte o reclamație, să mai fotografiem, să mai trimitem către autorități, iar înainte de a cumpăra un produs, că discutăm de o apă minerală, discutăm de un colac pentru plajă sau o saltea, discutăm despre o cremă de soare sau discutăm despre mai știu ce gadget, ar trebui să fim foarte atenți din perspectiva faptului că, în ultima perioadă, tot mai multe produse sunt în sisteme de alertă de neconformitate, cu periculozitate direct asupra sănătății noastre și din acest considerent cred că astăzi mai avem și cu ce.

Aceste produse păstrate la temperaturi peste medie, în condiții care sunt improprii, ar trebui să fie un semnal major de alarmă, nu numai pentru autoritățile de control, nu numai pentru noi, ca și consumatori, dar cred că pentru tot ceea ce înseamnă factorul politic care trebuie să decidă, până la urmă, modul de sănătate, modul de viață al fiecăruia dintre noi fiindcă, din păcate, calitatea vieții începe să scârțâie, iar din această perspectivă probabil sunt de vină și agenții economici, sunt de vină și reprezentanții autorităților, poate și noi, că de multe ori ne complacem, cumpărând produse care sunt la limita legalității", a declarat Sorin Mierlea, în direct la B1 TV.

Pentru a reduce riscurile asociate cu consumul de lichide din sticle de plastic expuse la soare, poți urma aceste recomandări:

- dacă este posibil, păstrează sticlele de plastic într-un loc răcoros și ferit de lumina directă a soarelui.

- înlocuiește sticlele de plastic cu recipiente din sticlă, oțel inoxidabil sau alte materiale sigure.

- nu refolosi sticlele de plastic de unică folosință, mai ales dacă au fost expuse la căldură sau au început să prezinte semne de degradare

Foto: Freepik

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel