Apa de nucă de cocos ajută în reglarea glicemiei și a tensiunii. Ce alte beneficii are și când este contraindicată

apa de nuca de cocos. FOTO: Freepik @galitskaya
Apa de nucă de cocos are multiple beneficii. Cum se obține și când nu este indicată consumului.

Apa de nucă cocos este lichidul pe care îl obținem atunci când spargem o nucă de cocos. Cu cât acestea sunt mai tinere, cu atât apa de nucă de cocos este mai bună. Nucile ajunse la maturitate, maro și păroase, oferă un lapte de nucă de cocos mai bun, acesta fiind obținut din pulpa nucii de cocos.

De altfel, apa de cocos are un conținut foarte ridicat de apă, de 95%, motiv pentru care consumul acesteia poate preveni sau trata deshidratarea.

Vezi și: Apa rece, dăunătoare sănătății. Îți poate afecta inima. Cum trebuie să o bei

Apa de nucă de cocos, conținut nutrițional

Potrivit USDA, o cană de apă de nucă cocos (245 g) conține:

- calorii 44

- sodiu 64 mg

- carbohidrați 10,4 g

- zaharuri 9,6 g

- proteine 0,5 g

- vitamina C 24,3 mg

- potasiu: 404 mg.

Apa de nucă de cocos, beneficii

Proprietăți electrolitice. Prin conținutul său de potasiu și sodiu, doi electroliți naturali, apa de nucă de cocos poate fi utilizată pentru hidratare, în special în cazul sportivilor, pentru proprietățile electrolitice pe care le are.

Potasiul joacă un rol vital în organism, ajutând la buna funcționare a rinichilor, inclusiv în cazul contracțiilor musculare.

Reduce tensiunea arterială. Tot datorită potasiului, apa de nucă de cocos este benefică pentru reducerea efectelor tensiunii arteriale, prin echilibrarea balanței potasiu-sodiu, ajutând astfel la reducerea tensiunii arteriale, susținând astfel sănătatea inimii.

Ajută sănătatea oaselor și dinților. Apa de nucă de cocos conține și calciu, un nutrient care susține sănătatea oaselor și a dinților, precum și buna funcționare a musculaturii. O cană de apă de cocos asigură 4% din necesarul zilnic de calciu.

Energizant. Prin conținutul de magneziu, care mișcă potasiul ș calciu spre mușchi, apa de nucă de cocos ajută la producerea de energie și la buna funcționare a organelor. O cană de apă de nucă de cocos vine cu un aport de 14% din necesarul de magneziu.

Conținut redus de calorii. Academia de Nutriție și Dietetică subliniază că apa de nucă cocos este un excelent înlocuitor al băuturilor dulci, precum sucurile carbogazoase și alte sucuri, ce au un conținut ridicat de calorii, zaharuri și carbohidrați. Prin conținut ridicat de apă, în cazul celor care nu se mulțumesc cu o apă ”goală”, apa de nucă cocos este potrivit pentru prevenirea deshidratării.

Menținerea unui nivel optim de hidratare poate ajuta la:

- creșterea nivelului de energie

- susținerea digestiei

- îmbunătățirea capacității cognitive

- reducerea durerilor articulare

- gestionarea greutății

- prevenirea apariției colicilor renale (pietre la rinichi)

- reglarea termică a organismului

- reducerea apariția durerilor de cap

- îmbunătățirea sănătății inimii.

Proprietăți antioxidante. Apa de nucă de cocos conține antioxidanți, care ajută la neutralizarea stresului oxidativ și a radicalilor liberi. 

Un studiu recent a arătat că antioxidanții de mare putere ai apei de cocos au ajutat la reducerea markerilor de colesterol la șobolani..

Reduce glicemia din sânge. Consumul de apă de nucă de cocos în locul clasicelor sucuri poate ajuta în gestionarea nivelului de glicemie din sânge în cazul persoanelor diabetice.

Un studiu de laborator, realizat în 2015, cercetătorii au descoperit că apa de nucă de cocos a dus la îmbunătățiri în gestionarea zahărului din sânge și la o reducere a nivelului general al glicemiei.

Ajută sănătatea rinichilor. Consumul cu regularitatea de apă de nucă de cocos poate ajuta sănătatea rinichilor.

Potrivit unui studiu din 2018, la care au participat persoane fără pietre la rinichi, apa de nucă de cocos i-a ajutat să elimine mai mult citrat, potasiu și clor în timpul urinării, fapt ce a indicat că acest tip de apă poate ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi.

Susține sănătatea pielii. Prin consumul intern, dar și prin aplicarea pe piele, apa de nucă de cocos are un efect emolient asupra pielii, iar prin conținutul de antioxidanți ajută și la prevenirea daunelor radicalilor liberi asupra pielii.

Într-un studiu din 2017, cercetătorii au sugerat că apa de nucă de cocos are un efect antibacterian, motiv pentru care aplicarea acesteia pe piele ar putea ajuta la tratarea acneei.

Ajută la slăbit. Prin conținutul redus de calorii și prin utilizarea ca înlocuitor al băuturilor carbogazoase, apa de nucă de cocos poate fi de ajutor atunci când vreți să slăbiți sau să vă mențineți greutatea, arată Medical News Today.

Apa de nucă de cocos, reacții adverse și precauții

În cazul în care sunteți alergic la nuci, inclusiv la nuca de cocos este de evitat consumul de apă de nucă de cocos, dar și de lapte de nucă de cocos.

Deși potasiul este un nutrient important pentru sănătate, consumul exagerat poate duce la hiperkaliemie, astfel, persoanele care au afecțiuni renale trebuie să fie precauți în această situație, arată Very Well Fit.

Vezi și: Băutura care duce la căderea părului. Chelirea afectează jumătate dintre bărbații sub 50 de ani

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel