ANXIETATEA, un pericol pentru inima bărbatului

ANXIETATEA, un pericol pentru inima barbatului. FOTO Pexels @ Andrea Piacquadio
Anxietatea, la vârsta a doua a bărbatului, crește riscul de a dezvolta boli de inimă.

Un nou studiu arată că anxietatea la jumătatea vieții este asociată cu factori care cresc riscul de a dezvolta boli de inimă și diabet mai târziu în viață.

În rândul bărbaților sănătoși de vârstă mijlocie care nu sufereau de boli de inimă sau de diabet (boli cardiometabolice), cei care aveau anxietate erau mai predispuși să aibă factori de risc care sunt asociați cu un risc mai mare de boli cardiometabolice pe măsură ce îmbătrânesc.

Studiul condus de Lewina Lee, PhD, a fost publicat în ianuarie în Journal of the American Heart Association, notează webmd.com.

Două aspecte ale anxietății: neuroticismul și îngrijorarea în exces

În acest studiu, cercetătorii au folosit chestionare care i-au întrebat pe bărbați despre două aspecte ale anxietății, și anume neuroticismul și îngrijorarea în exces.

Neuroticismul este o tendință de a percepe experiențele ca fiind amenințătoare, de a simți că provocările sunt incontrolabile și de a trăi emoții negative frecvente și disproporționat de intense, cum ar fi frica, anxietatea, tristețea și furia, în mai multe situații, explică cercetătorii.

Îngrijorarea, pe de altă parte, poate fi sănătoasă și poate duce la soluții constructive, notează ei, dar poate fi, de asemenea, nesănătoasă, mai ales atunci când devine incontrolabilă și interferează cu funcționarea de zi cu zi.

”Descoperirea noastră sugerează că anxietatea este legată de procese biologice nesănătoase care deschid calea spre dezvoltarea bolilor de inimă și a diabetului la bărbați", a declarat Lee, profesor asistent de psihiatrie la Boston University School of Medicine.

Este posibil ca oamenii să nu acorde atenție sănătății inimii lor decât după ce primesc un diagnostic de boală cardiacă, a precizat ea.

”Constatările noastre sugerează că este important să se acorde atenție indicatorilor de sănătate cardiometabolică, cum ar fi greutatea și tensiunea arterială, la vârste mult mai tinere”, a spus Lee, subliniind că pragul minim este de la 30 sau 40 de ani. ”Făcând acest lucru ar putea avea beneficii pe termen lung în prevenirea apariției bolilor de inimă și a diabetului", a spus ea.

Menținerea bunăstării mentale este potențial una dintre modalitățile de a păstra o bună sănătate cardiometabolică, a mai spus Lee.

”Toată lumea se confruntă cu o anumită anxietate în viața lor”, a remarcat Glenn N. Levine, șef al cardiologiei, Michael E. DeBakey VA Medical Center din Houston, TX, care a fost președintele grupului de redactare a unei declarații științifice recente a AHA privind legătura dintre minte, inimă și corp.

Cu toate acestea, persoanele ”care cred că se confruntă cu grade persistente, severe și anormale de anxietate (sau cu alți factori, cum ar fi depresia sau stresul) ar putea lua în considerare discutarea acestui aspect cu furnizorii lor de servicii medicale primare și ar putea lua în considerare întâlnirea cu un profesionist în domeniul sănătății mintale”, a spus el.

Cercetătorii au analizat datele de la 1.561 de bărbați care au fost pacienți în ambulatoriul VA Boston și care s-au înscris în Studiul de îmbătrânire normativă. Când s-au înscris în studiu, în 1975, bărbații aveau între 33 și 84 de ani (cu o vârstă medie de 53 de ani) și nu sufereau de boli de inimă, diabet de tip 2, accident vascular cerebral sau cancer. La începutul studiului, aceștia au răspuns la chestionare despre neuroticism și îngrijorare. S-au întors la clinică pentru examene fizice și analize de sânge la fiecare 3 până la 5 ani pentru următorii 40 de ani (sau până când au murit sau au abandonat studiul).

Vezi și: Eliberează-te de frică! Trucuri să scapi de ANXIETATE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel