Anxietate: muzica, un sedativ la fel de bun ca medicamentele?

Muzică
Muzica ar fi o alternativă viabilă la medicamente sedative în reducerea anxietății înainte de anestezie, arată un studiu.

Anxietate, muzică. Cercetători de la Școala de Medicină a Universității Pennsylvania, SUA, susțin că muzica este o alternativă viabilă la medicamente sedative în reducerea anxietății pacientului înainte de o procedură de anestezie, informează sciencedaily.

"Constatările noastre arată că există alternative fără medicamente pentru a ajuta la calmarea unui pacient inainte de anumite proceduri, cum ar fi blocarea unor nervi. (...) Scopul nostru este de a oferi muzică ca o alternativă pentru a ajuta pacienții să se relaxeze", spune autorul principal al studiului Veena Graff, profesor asistent de Clinic Anestezie si Critical Care la Universitatea Pennsylvania.

Procedura de blocare a nervului periferic este un tip de anestezie regională, efectuată înainte de operații ortopedice și blochează senzațiile de durere dintr-o anumită zonă a corpului. Iar pentru a reduce anxietatea, care poate duce la o recuperare prelungită și o creștere a durerii postoperatorii, pacienții iau în mod obișnuit medicamente sedative, cum ar fi midazolamul, înainte de procedura de blocare a nervilor. Însă aceste pastile au și efecte secundare ca: probleme de respirație, ostilitate, agitație.

Anxietate, muzică: experimentul

Studiul acesta este primul care a măsurat eficacitatea muzicii în scăderea anxietății unui pacient înainte de o intervenție chirugicală.

Cercetătorii au împărțit cei 157 de participanți la studiu în mai multe grupuri. Unul a primit o injecție cu midazolam de 1-2 mg; altul - o pereche de căști care anulează zgomotul; un alt grup – a ascultat un cântec de 8 minute, creat în colaborare cu terapeuți de sunet, cu armonii, ritmuri și linii atent proiectate ca să calmeze ascultătorii.

Înainte și după folosirea fiecărei metode, oamenii de știință au evaluat nivelurile de anxietate și au găsit modificări similare în nivelurile de anxietate la cele trei grupuri. Însă, pacienții care au primit midazolam au raportat niveluri mai ridicate de satisfacție.

Studiul a fost publicat în Regional Anesthesia & Pain Medicine. Pote fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel