Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Anxietate și somn, de ce o noapte nedormită te dă peste cap
19 noi, 23:31
Între nivelul de anxietate și cantitatea de somn de care are parte o persoană există o legătură. Oamenii de știință ne arată ce trebuie să facem ca să reducem nivelul de anxietate
Anxietatea poate fi agravată de lipsa de somn

Doar o noapte fără somn poate crește nivelul de anxietate cu până la 30%, dar dacă dormi noaptea următoare calmul se restabilește și creier anxios se resetează, spun cercetătorii.

Neurologii de la UC Berkeley au descoperit că somnul profund este o intervenție naturală anti-anxietate. Somnul adânc care combate anxietatea este numit somn cu undă lentă (NREM) a mișcării non-rapide. Acest tip de somn are ca rezultat scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, precum și sincronizarea oscilațiilor neuronale (undele cerebrale).

Lipsa de somn blochează cortexul prefrontal medial, o parte a creierului care ajută la reglarea nivelului de anxietate, potrivit rezultatelor studiului publicat în revista Nature Human Behavior. Studiul a descoperit că lipsa de somn crește și activitatea în centrele emoționale mai profunde ale creierului, ceea ce duce la o anxietate crescută.

Somnul profund combate aceste probleme, restabilind activitatea în zonele creierului prefrontal și ducând la o reactivitate fiziologică și emoțională mai mică, împiedicând escaladarea anxietății, potrivit autorului principalului studiu, dr Eti Ben Simon. Practic, somnul profund scade anxietatea prin reorganizarea conexiunilor din creier.

Tulburările de anxietate sunt afecțiuni psihiatrice obișnuite asociate cu simptome precum neliniște, oboseală, iritabilitate, dificultăți de concentrare, tensiune musculară, dureri de cap și probleme de somn, potrivit dr Michael J. Peterson, colaborator al MedicineNet. Problemele de somn asociate cu tulburările de anxietate includ probleme de a sta adormit sau de adormire și de somn care nu este odihnitor.

Studiul UC Berkeley arată o asociere între cantitatea și calitatea somnului din fiecare noapte pe care o obțin oamenii și nivelul de anxietate pe care îl simt a doua zi. Nu numai că tulburările de somn sunt simptome ale tulburărilor de anxietate, dar optimizarea somnului ar putea fi recomandată într-o zi de medici ca parte a unui plan de tratament pentru pacienții care se confruntă cu anxietatea.


Ştiri Recomandate

Crucea Roşie, Apel umanitar pentru Albania: De vineri se pot face donaţii de 2 euro prin SMS
Diana Păun: Rezistenţa antimicrobiană, o deficienţă majoră în sistemul sanitar
Ministrul Agriculturii: Medicamentul şi antibioticul nu trebuie considerate mărfuri
Cancer mamar triplu negativ: doi biomarkeri prezic tratamentul potrivit
Ce trebuie să știe fiecare femeie despre glanda tiroidă
Un medicament pentru diabet ar putea fi și tratament anti-îmbătrânire
Boala de reflux gastroesofagian. Cum să-i faceți față de sărbători
Comentarii