Cercetătorii au realizat o...
În toiul promovărilor programelor comerciale ce antrenează creierului pentru a evita declinul cognitiv ce vine odată cu vârsta, câteva studii încep să indice faptul că bucuriile simple ar putea fi mai eficiente. S-ar putea să constatați că unele acțiuni ar fi o modalitate mai ușoară și mai plăcută de a vă stimula creierul, decât de exercițiile făcute la calculator.
"Există un motiv pentru care câinii sunt numiți cei mai buni prieteni ai omului; nu numai că oferă o companie fără egal, dar un număr tot mai mare de cercetări arată că aceștia stimulează și sănătatea noastră", spune dr. Elizabeth Pegg Frates, profesor asistent clinic la Harvard Medical School și editor medical la Harvard Special Health Report Get Healthy, Get a Dog (www.health.harvard.edu/DOG). Un studiu italian din 2011 a comparat rezultatele unor femei în vârstă de 80 de ani care au petrecut 90 de minute pe săptămână mângâind, îngrijind, plimbând sau cântând, cu un câine.
Acestea au obținut un punctaj semnificativ mai mare la testele psihice față de punctajul obținut înainte de a fi introduse activitățile cu câini. Scorul lor a fost, de asemenea, mai mare decât cel al unui grup de femei similare care nu au avut nicio interacțiune canină. Dacă nu vreți un partener canin, luați în considerare voluntariatul într-un adăpost pentru animale.
Nu este de mirare că 12 milioane de cărți de colorat pentru adulți -bazate pe subiecte ce variază de la specii pe cale de dispariție până la art nouveau- au fost vândute în 2015. De asemenea, vânzările creioanelor colorate au crescut cu 11 milioane de dolari (în SUA). Realizarea creațiilor artistice - chiar dacă înseamnă colorare în interiorul liniilor - poate fi atât stimulantă, cât și relaxantă.
Mai mult, potrivit unui studiu german din 2015, realizarea creațiilor artistice îmbunătățește raționamentul spațial. Cercetătorii germani au repartizat aleatoriu 28 de pensionari în vârstă de 60 -70 de ani în două grupe, ambele având întâlniri săptămânale timp de 10 săptămâni. Un grup a luat parte la cursuri în care au desenat, sculptat sau pictat; cealaltă s-a dus la muzee și au analizat obiectele de artă. Ambele grupuri au fost supuse testelor și scanărilor RMN la începutul și la sfârșitul studiului.
Cercetătorii au stabilit că, în comparație cu cei care au analizat arta, cei care au realizat creații artistice au avut o îmbunătățire mai pronunțată în capacitatea de a detecta relațiile spațiale și o mai mare activitate în regiunea creierului responsabilă de percepția spațială.
Nu în ultimul rând, dacă ești bunică, deja cunoști multele beneficii ale acestui rol. Avantajul cognitiv a fost confirmat într-un raport din 2014 al Women's Healthy Aging Project, un studiu australian în curs de desfășurare.
Dintre cele 186 de femei care au fost evaluate utilizând câteva teste mentale standard, cei care au petrecut o zi pe săptămână împreună cu un nepot au avut cele mai mari scoruri cognitive la cele mai multe teste. Cu toate acestea, cercetătorii au stabilit că bunicile ce au avut grijă de nepoți cinci zile pe săptămână au avut performanțe cognitive mai mici, probabil din cauza stresului datorat de simțul crescut al responsabilității.
Dacă nu aveți un nepot, poate doriți să luați în considerare supravegherea unui copil din vecini sau voluntariatul la un centru de zi sau un program de după școală, o zi pe săptămână. Și ați putea dori, de asemenea, să încercați să plimbați câinele sau să colorați împreună cu compania dumneavoastră tânără.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...