Antiinflamatoarele nesteroidiene, ce sunt. Vârstnicii, expuși riscurilor. Duc la hemoragii digestive, atac de cord sau AVC

antiinflamatoare nesteroidiene - FOTO: Freepik
Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt printre cele mai folosite medicamente. Numai că acestea pot avea anumite efecte negative.

Antiinflamatoarele nonsteroidiene sunt printre medicamentele cele mai folosite atât în prescripțiile medicale, cât și ca automedicație, ceea ce crește riscul complicațiilor iatrogene din cauza posologiei inadecvate și duratelor de tratament prea lungi, în special în cazul pacienților vârstnici.

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt un grup de medicamente care ameliorează durerea și febra și reduc inflamația. Există zeci de antiinflamatoare nesteroidiene diferite, dar toate acționează în același mod, și anume prin blocarea unui grup specific de enzime numite enzime ciclo-oxigenaza, adesea prescurtate în enzimele COX.

Aceste enzime sunt responsabile pentru producerea de prostaglandine. Prostaglandinele sunt un grup de compuși cu efecte asemănătoare cu cele ale hormonilor care controlează multe procese diferite, cum ar fi inflamația, fluxul sanguin și formarea cheagurilor de sânge.

La ce se folosesc agenții antiinflamatori nesteroidieni

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt utilizate pentru a trata durerea ușoară până la moderată care apare în urma unei game largi de afecțiuni, cum ar fi durerile de cap, menstruația, migrenele, osteoartrita sau artrita reumatoidă, entorsele și luxațiile și durerile de dinți.

Aspirina este un AINS care este utilizat în doze mici pentru a reduce riscurile de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral cauzat de un cheag de sânge. De asemenea, poate fi administrat ca doză unică în momentul unui atac de cord pentru a îmbunătăți rezultatele. Acest lucru se datorează faptului că inhibă ireversibil enzima COX-1, notează drugs.com.

Vezi și: Ce se întâmplă când combini micii cu bere. Boala pe care o faci. Anca Ioniță: Cea mai nocivă combinație

Antiinflamatoarele nesteroidiene, cât de sigure sunt

Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt unul dintre cele mai prescrise grupuri de medicamente, însă, cu toate acestea, sunt asociate cu unele efecte secundare grave.

Antiinflamatoarele nesteroidiene vă pot crește riscul unui atac de cord sau al unui accident vascular cerebral fatal. Riscul crește cu cât doza este mai mare și cu cât rămâneți mai mult timp sub tratament cu un antiinflamator nesteroidian.

Persoanele cu afecțiuni cardiace preexistente sunt mai expuse riscului, iar anumite antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi diclofenac și celecoxib, au fost asociate cu mai multe efecte secundare legate de inimă decât altele.

Vezi și: Colagenul, proteina tinereții și mobilității. Bilic: Un strop, să mențină sinteza la cote înalte

Când nu trebuie utilizate antiinflamatoarele nesteroidiene

Antiinflamatoarele nesteroidiene nu ar trebui să fie utilizate niciodată chiar înainte sau după o operație de bypass cardiac (grefă de bypass coronarian.

Efectele secundare gastrointestinale sunt, de asemenea, frecvente și, de obicei, legate de doza și durata tratamentului, deși unele antiinflamatoare nesteroidiene cum ar fi ketorolac, aspirina și indometacinul, sunt asociate cu un risc mai mare. Persoanele în vârstă sau cele care iau alte medicamente care irită stomacul sunt mai susceptibile de a prezenta efecte secundare gastrointestinale care pun în pericol viața, cum ar fi sângerarea stomacală sau intestinală.

Cele mai multe AINS nu sunt potrivite pentru copiii sau adolescenții cu vârsta sub 18 ani. Ibuprofenul este singurul AINS aprobat pentru copiii cu vârsta de trei luni și mai mult. Aspirina poate crește riscul apariției sindromului Reye dacă este administrată copiilor cu o boală virală. Nu administrați niciodată aspirină copiilor decât la sfatul medicului.

Cele mai multe AINS nu trebuie administrate în ultimele trei luni de sarcină sau în timpul alăptării, decât la recomandarea unui medic.

Vezi și: Violența psihologică și viața cu un psihopat. Radu Leca: Lasă cele mai adânci urme

Care sunt efectele secundare ale agenților antiinflamatori nesteroidieni

AINS pot provoca potențial o serie de efecte secundare, în special atunci când sunt utilizate în doze mai mari decât cele recomandate pentru perioade lungi de timp.

Efectele secundare gastrointestinale care pot apărea includ balonare, diaree, constipație, iritarea mucoasei stomacului, greață sau vărsături.

Antiinflamatoarele nesteroidiene pot afecta, de asemenea, funcția renală și pot reduce viteza cu care sângele circulă prin rinichi. Acestea pot provoca retenția de sodiu și apă, ceea ce poate duce la edeme și niveluri ridicate de potasiu. Ocazional, acestea pot provoca leziuni mai grave ale rinichilor.

Unele antiinflamatoare nesteroidiene, în special diclofenacul și cele care sunt selective pentru enzimele COX-2, prezintă un risc ridicat de evenimente trombotice cardiovasculare, cum ar fi un atac de cord sau un accident vascular cerebral. Au fost raportate și alte reacții adverse legate de inimă, cum ar fi tensiunea arterială ridicată, insuficiența cardiacă congestivă și palpitațiile.

În plus, unele persoane care iau antiinflamatoare nesteroidiene au prezentat crize de astm, sângerări, oboseală, dureri de cap, insomnie, niveluri scăzute de neutrofile, urticarie (urticarie), vertij și convulsii. A fost raportat, de asemenea, sindromul Reye, o afecțiune care pune viața în pericol, care provoacă umflarea ficatului și a creierului și care este asociată în principal cu utilizarea aspirinei la copiii mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel