Palpitațiile inimii, adesea...
Cercetările anterioare au asociat utilizarea de antiinflamatoare cunoscute sub numele de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) cu un risc crescut de atac de cord. Studiul de față, însă, care aa fost publicat în mai 2017, în jurnalul The BMJ, a analizat date de la aproape o jumătate de milion de persoane, dintre care peste 61.000 au avut infarct miocardic (atac de cord). Au fost analizate datele referitoare la diclofenac, ibuprofen și naproxen, dar și rofecoxib.
O echipă internațională de cercetători condusă de Michèle Bally de la Centrul de Cercetare al Spitalului din Montreal (CRCHUM), doctorand în epidemiologie de la Universitatea McGill din Canada, a vrut să definească riscul de atac de cord asociat utilizării AINS orale în viața reală și în circumstanțe practice.
Pentru studiul în cauză, cercetătorii au efectuat o revizuire sistematică și o meta-analiză a studiilor relevante din diferite baze de date de asistență medicală, inclusiv cele din Canada, Finlanda și Marea Britanie. În total, ei au analizat datele medicale a 446.763 de persoane, dintre care 61.460 au suferit un infarct miocardic.
Cercetătorii au descoperit că riscul a început să crească în prima săptămână de la luarea unui analgezic. Cele mai dăunătoare doze par a fi mai mari de 1.200 miligrame (mg) de ibuprofen și mai mult de 750 mg de naproxen pe zi. În comparație cu persoanele care nu au luat astfel de antiinflamatoare, cei care le-au luat au avut un risc mai mare cu de la 20% până la 50% de a avea un atac de cord în timp ce luau medicamentele.
Citește și: Medicamente de gripă, periculoase pentru inimă. Cere sfatul medicului!
Pentru persoanele sănătoase, ale căror riscuri inițiale de infarct miocardic sunt foarte scăzute, acest nivel de risc crescut după administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene este minim. Dar pentru persoanele în vârstă, în special cele cu hipertensiune arterială sau un atac de cord anterior, este mai îngrijorător.
Așa că cel mai bine nu utilizați aceste medicamente decât dacă vi le prescrie medicul (chiar dacă nu vă trebuie rețetă pentru ele), dacă aveți nevoie de ele și apoi dacă aveți nevoie de ele pe termen lung luați cea mai mică doză posibilă, au concluzionat cercetătorii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...