Acest lucru simplu ar putea preveni...
Utilizarea antidepresivelor este frecventă în tratamentul depresiei și anxietății, însă una dintre preocupările majore legate de aceste medicamente este potențiala creștere în greutate pe care o provoacă.
Antidepresivele pot ajuta la ameliorarea simptomelor de depresie și anxietate. Exemple comune includ inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), cum ar fi fluoxetina (Prozac), și inhibitorii recaptării serotoninei-norepinefrinei (SNRI), cum ar fi duloxetina (Cymbalta).
Cum acționează antidepresivele?
Nu se știe exact cum acționează antidepresivele, însă se crede că acestea acționează prin creșterea nivelului de substanțe chimice din creier numite neurotransmițători. Anumiți neurotransmițători, cum ar fi serotonina și noradrenalina, sunt legați de starea de spirit și emoții.
Potrivit Medical News Today, antidepresivele acționează prin creșterea neurotransmițătorilor din creier. Experții cred că aceste substanțe chimice din creier sunt responsabile de schimbările de dispoziție și comportament.
Neurotransmițătorii pot afecta, de asemenea, semnalele de durere trimise de nervi, ceea ce poate explica de ce unele antidepresive pot ajuta la ameliorarea durerii pe termen lung.
Deși antidepresivele pot trata simptomele depresiei, ele nu abordează întotdeauna cauzele acesteia. Acesta este motivul pentru care acestea sunt de obicei utilizate în combinație cu terapia pentru a trata depresia mai severă sau alte afecțiuni mintale, notează NHS.
Un studiu amplu a analizat impactul a opt antidepresive comune asupra greutății pacienților, oferind informații valoroase pentru medici și pacienți.
Conform studiului citat de Medscape, diferențele în creșterea în greutate între diversele antidepresive sunt mici, dar semnificative.
Bupropionul s-a dovedit a fi asociat cu cea mai mică creștere în greutate, în timp ce escitalpramul, paroxetina și duloxetina au fost asociate cu cea mai mare creștere în greutate.
Utilizatorii acestor trei medicamente au avut un risc cu 10% - 15% mai mare de a câștiga cel puțin 5% din greutatea lor inițială, comparativ cu cei care au luat sertralină.
Dr. Joshua Petimar, autorul principal al studiului și profesor asistent la Harvard Medical School, a subliniat importanța acestor constatări și a declarat că "pacienții și medicii lor au adesea mai multe opțiuni când încep un tratament antidepresiv. Acest studiu oferă dovezi reale despre cât de multă creștere în greutate ar trebui să fie așteptată după începerea unora dintre cele mai comune antidepresive".
Studiul a utilizat date din dosarele medicale electronice ale opt sisteme de sănătate din SUA, acoperind perioada 2010 - 2019. Au fost analizați 183.118 adulți, cu vârste între 20 și 80 de ani, care erau noi utilizatori ai unuia dintre cele opt antidepresive. Greutatea lor a fost măsurată la începutul tratamentului și la 6, 12, 24 de luni după inițiere.
Studiul a avut câteva limitări, inclusiv lipsa informațiilor despre aderarea la tratament și măsurătorile incomplete ale greutății. Totuși, aceste constatări oferă o bază importantă pentru deciziile clinice.
Ei bine, în urma studiului, specialiștii au concluzionat că "clinicienii și pacienții ar putea lua în considerare aceste diferențe atunci când fac alegeri privind antidepresivele specifice, având în vedere relațiile complexe dintre obezitate, depresie, sănătate, calitatea vieții și stigmatizare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Acest lucru simplu ar putea preveni...
Pielea uscată, cunoscută și ca...
Mulți oameni sunt atrași de ideea că...
Primul semn al cancerului pulmonar....
Ce este remodelarea corporală și de...
Băutura preferată a românilor care...
"Nu munciți mai mult de 8 ore pe zi!...