Antibioticele, prezente în alimente. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu: Aduc un aport nedorit în organism

antibioticele - FOTO: Freepik@toonsteb
EXCLUSIV
Acesta este lucrul îngrijorător pe care trebuie să îl știi despre mâncare. Îl mâncăm zilnic și are efecte catastrofale. E imposibil de evitat. 

Alimentația de zi cu zi ascunde un pericol neașteptat: urmele de antibiotice provenite din agricultură și piscicultură. Acești factori externi contribuie la creșterea rezistenței antimicrobiene, o problemă care ne afectează pe toți. Ce spun experții despre acest fenomen și ce putem face pentru a ne proteja sănătatea?

Antibioticele, prezente în alimentația zilnică

Rezistența antimicrobiană nu este cauzată exclusiv de utilizarea necorespunzătoare a antibioticelor în tratamentele medicale, ci și de factori externi, precum alimentația. Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, Medic primar O.R.L. și Secretar General al Societății Române de Rinologie, a explicat, într-un interviu acordat DC Medical și DC News, cum anumite produse alimentare contribuie la această problemă globală.

"Mai încasăm niște antibiotice și din uzul nemedical, agricultură, piscicultură. Anumite alimente pe care le consumăm aduc un aport nedorit în organismul nostru. Din păcate, mai avem o doză mică de antibiotice din alimentația de zi cu zi. Asta sporește mai mult riscul.

Nu trebuie să punem anatema doar pe corpul medical și pe pacient. Trăim într-un context care ne dă această problemă de rezistență antimicrobiană", a explicat Prof. univ. dr. Codruț Sarafoleanu, Medic primar O.R.L. și Secretar General Societatea Română de Rinologie, în exclusivitate la DC Medical și DC News.

Consumul zilnic, chiar și în cantități mici, de astfel de substanțe contribuie la creșterea rezistenței microbiene. 

Rezistența antimicrobiană - FOTO: Freepik

Rezistența antimicrobiană, ce este

Rezistența antimicrobiană (RAM) reprezintă capacitatea microorganismelor – cum sunt bacteriile, virusurile, ciupercile sau paraziții – de a supraviețui și de a se multiplica în prezența medicamentelor concepute pentru a le distruge, cum ar fi antibioticele, antiviralele sau antifungicele.

Practic, aceste microorganisme devin rezistente la tratamentele standard, ceea ce face ca infecțiile să fie mai dificil de tratat, crescând riscul de complicații severe, răspândirea bolilor și mortalitate.

Rezistența antimicrobiană apare în mod natural, dar utilizarea excesivă sau incorectă a medicamentelor antimicrobiene accelerează acest proces. Exemple includ:

- Prescrierea inutilă de antibiotice pentru infecții virale.

- Nerespectarea tratamentului complet de către pacienți.

- Utilizarea antibioticelor în agricultură pentru creșterea animalelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Sedentarismul, asociat cu riscul crescut de demență

Crossuri externe

pixel