Comisia Europeană a autorizat...
Un studiu publicat în Jama Network realizat pe adulți în vârstă din Ontario relevă că anumite antibiotice orale cresc semnificativ riscul de apariție a erupțiilor cutanate severe, ducând la vizite la camera de urgență și la rezultate potențial fatale.
Cercetătorii recomandă prescrierea prudentă a antibioticelor, în special în rândul adulților în vârstă, subliniind că, deși majoritatea vizitelor la spital nu sunt fatale, un procent mic dintre acestea necesită internare în terapie intensivă sau pot duce la deces.
Două clase de antibiotice orale frecvent prescrise sunt asociate cu cel mai mare risc de erupții cutanate severe care pot conduce la vizite în departamentele de urgență, spitalizări și chiar deces, conform unui nou studiu.
Cercetătorii de la ICES, Sunnybrook Research Institute și Departamentul de Medicină al Facultății de Medicină Temerty de la Universitatea din Toronto sugerează că medicii prescriptori ar trebui să ia în considerare utilizarea antibioticelor cu risc mai scăzut pentru pacienții lor, atunci când este adecvat din punct de vedere clinic.
Vezi și: Îmbătrânirea, accelerată brusc la vârsta de 44 și 60 de ani. Schimbările hormonale, factor major
Reacțiile adverse medicamentoase cutanate grave (cADR), sau erupțiile cutanate severe, sunt un grup de reacții întârziate rare, dar potențial amenințătoare de viață, care implică pielea și, adesea, organele interne. Unele dintre aceste reacții au rate de mortalitate cuprinse între 20 și 40%. Deși multe clase de medicamente pot cauza reacții cADR grave, antibioticele sunt printre cele mai frecvent raportate declanșatoare ale acestor reacții.
"Clinicienii au speculat că anumite antibiotice prezintă un risc mai mare pentru aceste reacții severe, dar niciun studiu nu a confirmat vreodată aceste afirmații. Obiectivul nostru a fost să explorăm riscul de cADR în populația de adulți în vârstă, care tind să primească în mod disproporționat mai multe prescripții de antibiotice decât adulții mai tineri", spune Erika Lee, alergolog și doctorand în cadrul ICES și al Programului de Formare a Oamenilor de Știință Clinicieni Eliot Phillipson de la Facultatea de Medicină Temerty, potrivit SciTehcDaily.
Publicat în jurnalul JAMA, acest studiu caz-control a utilizat datele de sănătate de la ICES pentru adulții de 66 de ani sau mai în vârstă care au primit o prescripție pentru cel puțin un antibiotic oral între 2002 și 2022 în Ontario, Canada.
Pe parcursul perioadei de studiu, 21.758 de adulți au avut o vizită la urgență sau o spitalizare pentru o cADR gravă după administrarea de antibiotice orale și au fost comparați cu 87.025 de persoane de control care nu au avut o reacție.
Vezi și: Pacienții în moarte cerebrală aud tot ce se vorbește în jurul lor, potrivit unui studiu
Antibioticele - FOTO: Freepik
"Vestea bună este că majoritatea pacienților care au vizitat spitalul cu aceste reacții au fost externați fără a fi internați, așa că aceasta ar trebui să fie o ușurare pentru furnizori și pacienți. Cu toate acestea, dintre cei care au fost internați în spital cu cele mai severe reacții, douăzeci la sută au fost tratați la terapie intensivă, iar cinci la sută dintre pacienții spitalizați au murit, ceea ce subliniază necesitatea unor practici de prescriere atentă", spune Lee.
Cele mai frecvent prescrise antibiotice au fost penicilinele (29%), urmate de cefalosporine (18%), fluoroquinolone (17%), macrolide (15%), nitrofurantoin (9%) și sulfonamide (6%). Antibioticele mai puțin frecvent prescrise au fost grupate împreună și au reprezentat 7% din prescripții.
Constatările cheie includ:
- Toate antibioticele au fost asociate cu un risc mai mare de cADR grave în comparație cu macrolidele, dar sulfonamidele ("medicamente sulfa") și cefalosporinele au fost asociate cu cel mai mare risc.
- Au existat două vizite la spital legate de cADR pentru fiecare 1000 de prescripții de antibiotice eliberate.
- Aproximativ 1 din 8 pacienți care s-au prezentat la urgență cu cADR legate de antibiotice a fost spitalizat, probabil din cauza severității reacțiilor sau din cauza preocupărilor legate de posibile complicații.
- 20% dintre pacienții spitalizați cu cele mai severe forme de cADR au fost tratați într-o unitate de terapie intensivă, iar 5% dintre acești pacienți au murit.
Vezi și: Tirzepatida, efect mai pozitiv Semaglutida în ceea ce privește pierderea în greutate
"Deși rare, aceste reacții medicamentoase severe pot fi amenințătoare de viață. Pacienții ar trebui să fie conștienți de erupții cutanate, febră și alte simptome, care pot începe la săptămâni după ce a fost începută prescripția și chiar după ce cursul antibioticelor a fost încheiat.
Este, de asemenea, un motiv în plus pentru care antibioticele ar trebui să fie prescrise doar atunci când sunt cu adevărat necesare", spune David Juurlink, medic internist și șef al Diviziei de Farmacologie Clinică și Toxicologie de la Centrul de Sănătate Sunnybrook, cercetător principal la ICES și profesor de medicină la Facultatea de Medicină Temerty.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Comisia Europeană a autorizat...
COVID are un efect devastator asupra...
Presiunea constantă și comparația socială pot distorsiona relația...
Acest aliment duce la dependență și,...
Când refuzi ceva gratuit, plătești...
Acestea sunt cele mai importante...
Le-ai cumpărat sau le ai acasă deja?...