Antibiotice în exces pentru proceduri obișnuite din urologie

Diureticul în doză mai mare ar putea preveni necesitatea dializei
Utilizarea antibioticelor în exces este ridicată în cazul procedurilor obișnuite din urologie, arată un studiu recent. Pentru 60% dintre pacienți medicii au fost prescris antibiotice fără să respecte recomandările Asociației Americane pentru Urologie(AUA).

Studiul, derulat de oamenii de știință de la Universitatea de Medicină IOWA, sugerează că antibioticele sunt utilizate în proporție de până la 50% la pacienții supuși procedurilor urologice comune. Echipa a analizat datele administrative din 29.530 dosare ale pacienților din întregul sistem de administrare a sănătății veteranilor.

Oamenii de știință au utilizat două abordări pentru a investiga dacă urologii respectă liniile directoare AUA pentru prescrierea antibioticelor. Ei au analizat manual dosarele medicale ale 375 de pacienți care au avut una din cele trei proceduri urologice comune. Aceste proceduri folosesc toate dispozitive endoscopice inserate în uretră pentru a examina și a manipula porțiuni ale tractului urinar. Pacienții au fost tratați între ianuarie 2016 și iulie 2017 la cinci spitale din diferite părți ale S.U.A.

Cercetătorii au constatat că în 58% din cazuri au fost prescrise antibiotice într-un mod în care nu s-au respectat liniile directoare AUA. Cea mai comună abatere de la recomandările AUA a implicat prescrierea antibioticelor după procedură: 177 pacienți (47%) au primit antibiotice fără o indicație clară pentru mai mult de 24 de ore după o procedură. De fapt, pacienții au primit adesea antibiotice timp de trei până la cinci zile antibiotic după o procedură în loc de cele 24 de ore sau mai puțin cum prevăd recomandările.

Datele administrative naționale au arătat, de asemenea, rate ridicate de prescriere a excesului de antibiotice; aproape 40% din înregistrări au prezentat o mediană de trei zile suplimentare de tratament cu antibiotice.

,,Acest studiu arată că antibioticele sunt adesea continuate timp de câteva zile după procedurile urologice comune, chiar și atunci când nu există indicații clare pentru antibiotice", a declarat dr. Daniel Livorsi, profesor de medicină internă în cadrul Universității din Iowa.

 Pe baza dovezilor s-a demonstrat că un tratament mai lung de antibiotice nu aduce nici un beneficiu rezultatelor pacientului și poate, de fapt, crește riscurile pentru sănătatea acestuia.

Asociația Americană pentru Urologie (AUA) recomandă ca antibioticele să fie administrate timp de cel mult 24 de ore după majoritatea procedurilor urologice. Reducerea folosirii inutile a antibioticelor în acest context este doar un exemplu al modului în care medicii pot fi mai buni administratori de antibiotice. Echipa științifică a ales să se uite la acești pacienți, deoarece în cazul acestora există cel mai mare sistem integrat de îngrijire din Statele Unite, ceea ce face mai ușor acest tip de studiu. Cu toate acestea, oamenii de știință nu cred că rezultatele sunt unice pentru pacienții din urologie, după cum arată Eurekalert.org.

,,Este obișnuit pentru pacienții supuși unei proceduri urologice sau a oricărei alte proceduri chirurgicale să li se administreze antibiotice ca măsură de precauție pentru a preveni o infecție chirurgicală. Dar suprasolicitarea antibioticelor poate promova rezistența la antibiotice, pe care Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor a definit-o ca fiind o preocupare majoră pentru sănătate. Mai mult, utilizarea inutilă a antibioticelor expune pacienții la potențiale efecte nocive, cum ar fi un risc crescut de infecție cu bacterii C. difficile", e de părere dr. Livorsi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel