Anxietatea nu doar că îți afectează...
Atunci când o persoană are cu adevărat nevoie de antibiotic, beneficiile depășesc riscul efectelor secudare și al rezistenței la antibiotice, arată U.S. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Dar, întrebarea este dacă chiar sunt necesare întotdeauna antibioticele? Experții CDC oferă un răspuns.
Antibioticele sunt medicamente realizate astfel încât să ucidă sau să încetinească creșterea bacteriilor și a unor ciuperci.
Aceste medicamente sunt frecvent utilizate pentru combaterea infecțiilor bacteriene, dar nu pot lupta, spre exemplu, împotriva infecțiilor cauzate de viruși.
De asemenea, antibioticele nu sunt eficente în cazul unor infecții virale precum răceala sau gripa.
Un antibiotic va trata doar o infecție bacteriană, nu una virală sau fungică.
Dacă antibioticul este prescris administrat peste măsură sau pentru infecții care nu sunt de origne bacteriană, există riscul să se dezvolte bacterii rezistente la anibiotice. Rezistența apare atunci când o bacterie suferă o mutație ce o face imună la antibiotice.
Niciodată nu trebuie înterupt tratamentul cu antibiotice doar pentru că starea s-a îmbunătățit. Infecția pe care încercați să o tratați s–ar putea să nu fi trecut de tot, creând un mediu favorabil pentru dezvoltarea unor infecții secundare care vor fi rezistente la antibioticele pe care le luați deja.
Doar medicul decide când se întrerupe un tratament cu antibiotice.
Diagnosticarea rezistenței la medicamente se face prin teste de laborator. Din păcate, în astfel de cazuri, medicii vor fi nevoiți să apeleze la ceea ce numim „antibiotice de ultimă linie”, care sunt extrem de puternice și care au și efecte secundare pe măsură. Vancomicina, de exemplu, reprezintă ultima linie de apărare pentru anumite infecții cu Staphylococcus aureus rezistente la meticilină (MRSA).
Antibioticele pot, de asemenea, să provoace efecte secudare precum amețeala, greață sau diaree.
Articolul complet poate fi citit AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Anxietatea nu doar că îți afectează...
Printr-un gest care durează doar...
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...