Ce să nu bei niciodată când iei antibiotic. Medic: Oamenii trebuie să știe! Nu este recomandat nici să stai la soare după ce ai luat antibiotic

antibiotic - Foto: Freepik @suhelgraphics
De ce este recomandat să evităm consumul de lapte, iaurt, ceai sau suc de citrice în timpul administrării antibioticelor.

În ultimele decenii, preocuparea pentru sănătate și pentru corectitudinea informațiilor în ceea ce privește medicamentele și alimentația a crescut semnificativ.

Printre subiectele frecvent discutate se numără și afirmația că nu ar trebui să iei antibiotice împreună cu lapte sau iaurt. Dovezile științifice arată dacă este doar un mit sau este o realitate această informație.

Ei bine, antibioticele sunt medicamente utilizate pentru a trata infecțiile bacteriene. Eficiența lor este esențială în combaterea acestor infecții, însă modul în care acestea sunt administrate poate influența rezultatele tratamentului.

Există unele preocupări potrivit cărora consumul de lapte sau iaurt în timpul administrării antibioticelor ar putea influența absorbția și eficacitatea acestora.

Această ipoteză arată cum calciul și alte componente din produsele lactate ar putea lega moleculele de antibiotice, împiedicându-le să fie absorbite corect în organism.

Pentru a evalua această ipoteză, cercetătorii au efectuat mai multe studii clinice și experimente în laborator.

"Din păcate, este adevărat că ne aflăm într-un nedorit top al consumului de antibiotice la nivel european. Un consum mai mare ca al nostru s-a înregistrat doar în Cipru și în Grecia. Pe de altă parte, cu toții știm că antibioticele trebuie luate, la recomandarea medicului curant, la un anumit interval de timp, cu mare rigoare în ceea ce privește ora. Dar sunt importanți și alți factori pentru asigurarea eficacității tratamentului și reducerea efectelor adverse

Tocmai de aceea, unele antibiotice trebuie administrate pe stomacul gol, altele în timpul meselor sau după masă și, obligatoriu, doar cu apă, nu cu sucuri, ceai sau lapte. Îmi place să cred că oamenii primesc în farmacii aceste informații.

Sucurile de citrice pot fi utile persoanelor bolnave, dar oamenii trebuie să știe că sucul de citrice, în special cel de grapefruit, poate interacţiona cu anumite antibiotice prin scăderea activităţii enzimatice a ficatului, care reprezintă sediul metabolizării mai multor substanţe medicamentoase, ducând, astfel, la creşterea nivelului de antibiotic în sânge şi provocând efecte secundare nedorite.

De asemenea, ceaiul de sunătoare poate interacţiona cu anumite antibiotice prin creşterea activităţii enzimelor hepatice, ducând, astfel, la scăderea eficacităţii unor medicamente. Dar, sunătoarea nu are efect doar asupra antibioticelor. De exemplu, ceaiul de sunătoare poate influența și efectul antihistaminicelor, anticonsulsivantelor, al statinelor sau al anticoagulantelor, diminuând efectul acestora.

De asemenea, nu este recomandat să stai la soare după ce ai luat antibiotic. Și este total interzis să folosim antibiotice cu alcool. În perioada în care lucram în farmacie, aproape zilnic eram întrebată dacă pot să beau o bere, dacă iau antibiotic? Ei bine, nu, nu se poate consuma alcool în timpul unui tratament cu antibiotice", a menționat Conf. Dr. Gabriela Tătărîngă, farmacist primar, Președinte al Colegiului Farmaciștilor din Iași, potrivit Ziarul de Iasi.

Într-un studiu publicat în Journal of Antimicrobial Chemotherapy, cercetătorii au investigat influența consumului de lapte asupra absorbția antibioticului tetraciclină.

Rezultatele au arătat că, în cazul acestuia, consumul de lapte poate reduce semnificativ absorbția acestui antibiotic în organism.

Același efect a fost observat și în cazul altor antibiotice din clasa tetraciclinelor.

De asemenea, un alt studiu publicat în Journal of Diary Science a examinat efectele consumului de iaurt asupra absorbției antibioticului amoxicilină. Concluziile acestui studiu au indicat că iaurtul nu a avut un efect semnificativ asupra absorbției, cu toate că existau unele variații individuale.

Aceste studii arată că, în anumite cazuri, consumul de produse lactate în timpul administrării antibioticelor poate afecta absorbția și, implicit, eficacitatea acestora.

Cu toate acestea, este important de menționat că nu toate antibioticele sunt afectate de consumul de lapte sau iaurt în același mod.

Deci, există dovezi științifice care sugerează că evitarea consumului de lapte sau iaurt în timpul administrării antibioticelor poate fi justificată în anumite situații, în special atunci când este vorba despre antibioticele din clasa tetraciclinelor. Totuși, este esențial să consulți întotdeauna un medic sau un specialist în sănătatea înainte de a lua orice decizie în legătură cu un tratament medicamentos.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel