Antibiotic, efecte secundare. Durerile pot fi permanente

Florochinolonele pot da probleme cardiace    Foto: DC MEDICAL
Un antibiotic utilizat în mod curent crește riscul de neuropatie periferică cu aproape 50%. Autorii studiului spun că medicamentul nu afectează la fel pe toată lumea.

Neuropatia periferică a fost recunoscută de mult timp ca un potențial efect secundar al antibioticelor fluorochinolone, dar nu s-a știut cât de puternică este această asociere și cum ar putea fi afectată de durata tratamentului sau de vârstă și sex.

Cercetările de la Universitatea din Dundee au arătat că acestea pot crește riscul de afectare a nervilor, cu aproape 50%, în formă gravă și posibil permanent.

Cercetătorii conduși de Dr. Daniel Morales, din cadrul Universității, au analizat o bază de date de 1,3 milioane de adulți care au primit una sau mai multe prescripții de antibiotice fluorochinolone sau amoxicilina-clavulanat. Aceștia nu sufereau, la începutul tratamentului, de neuropatie periferică.

Ei au descoperit că utilizarea curentă a antibioticelor fluorochinolonice sistemice pare să crească riscul de neuropatie periferică cu 47%, provocând un număr suplimentar de 2,4 cazuri la 10.000 pacienți pe an de tratament. O persoană căreia i s-a prescris amoxicilină-clavulanat nu a prezentat semnificativ mai multe șanse de a suferi de neuropatie periferică, ptrivit medicalxpress.com.

Riscul a fost mai mare pentru bărbați și a crescut cu vârsta și cu durata tratamentului cu fluorochinolonă. Un diagnostic de neuropatie periferică a rămas mai probabil să fie diagnosticat timp de până la șase luni după prescrierea de fluorochinolonă.

Bărbații mai în vârstă, cei mai expuși

Bărbații mai în vârstă, grupul cel mai probabil de a experimenta aceasta afecțiune, după ce a luat o cură de fluoroquinolone de 28 de zile, au avut un risc de unu la 34.000. În timp ce riscul absolut al diagnosticului de neuropatie periferică a rămas scăzut, dr. Morales a spus că rezultatele trebuie considerate ca fiind una dintre diferitele efecte secundare potențiale, înainte de prescrierea antibioticelor.

„Siguranța antibioticelor fluorochinolone a căpătat o atenție sporită în ceea ce privește potențialul lor de a provoca efecte secundare pe termen lung la unii oameni”, a spus el. „Una dintre acestea este neuropatia periferică în care nervii, care afectează cel mai adesea membrele inferioare, pot fi afectați, ducând la amorțeală, durere sau probleme cu echilibrul.”

„Am observat că tratamentul cu fluorochinolone poate crește riscul de neuropatie periferică cu aproximativ 50% și că acest risc poate dura până la șase luni după tratament. A fost interesant de observat că rezultatele au variat în funcție de durata tratamentului antibiotic și constatările sugerează că riscul nu poate fi același pentru toată lumea”, a mai spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel