Anisocoria, afecțiunea comună a ochilor. Ce boli poate ascunde
14 mai, 21:30

Anisocoria – FOTO: Pexels@Yan_Krukov
Anisocoria este boală cu care se confruntă 20% din populația lumii. 

Anisocoria este o afecțiune a pupilelor. Acestea au o dimensiune inegală. Anisocoria este o afecţiune comună, definită de o diferenţă de 0,4 mm sau mai mult între dimensiunile pupilelor ochilor. Aproximativ 20% dintre persoanele normale au o mică diferenţă în dimensiunea pupilelor, cunoscută sub numele de anisocoria fiziologică. În această condiţie, diferenţa dintre pupile este de obicei mai mică de 1 mm. 

Cauze

Anumite medicamente pot face ca diametrul pupilelor sa capete dimensiuni diferite. Medicii arată că traumatismele oculare, glaucomul sau tumorile oculare pot determina schimbarea dimensiunii pupilelor. 

Vezi și: Alimentele dăunătoare pentru creier. Care alimente ucid inteligența

Diagnostic

Atunci o persoană observă că pupile au mărimi diferite, trebuie să se prezinte la oftalmolog Se examinează dimensiunea pupilelor în lumină, în întuneric, se apreciază forma acestora. Anisocoria mai mare în lumina sugerează că pupila anormală este cea cu diametrul mai mare. Anisocoria mai accentuată în întuneric sugerează că pupila anormală este cea cu diametrul mai mic. 

Controlul oftalmologic se completează obligatoriu cu examen neurologic, însoţit de radioimagistica RMN cerebral, coloana cervicală, orbita, gât, torace superior - pentru tumori, metastaze. Angiografia cerebrală poate diagnostica un anevrism cerebral, o disecţie carotidiană. Examinarea clinică şi paraclinica completa pot depista hipertensiune arterială, diabet, semne de infecţie (sifilis). 

Vezi și: Înțepăturile de țânțari, purtătoare de boli. Trucuri simple pentru a evita înțepăturile de țânțari

Tratament

Medicii specialiști analizează cauzele care au dus la producerea afecțiunii. Se tratează, de asemenea, celelalte simptome care însoţesc anisocoria.

Rolul oftalmologului în depistarea şi tratarea anisocoriei este important, dar nu singular. Este obligatorie conlucrarea acestuia cu alte specialităţi medicale şi chirurgicale pentru a diagnostica şi trata corect aceasta afecţiune.  

Vezi și: Amprentele digitale și leucemia. Cum influențează amprentele dezvoltarea unor boli

Ce boli poate ascunde

Anisocoria poate fi congenitală sau dobândită. Astfel, anizocoria necesită investigații de specialitate, pentru a fi identificate cauzele acesteia. Poate fi vorba despre: 

- anevrismul cerebral, cu afectarea nervului III

- traumatismele

- inflamațiile oculare

- hemoragiile cerebrale provocate de AVC (accident vascular cerebral)

- presiunea intraoculară sau intracraniană crescută

- tumorile cerebrale sau intraoculare

- afecțiuni ale sistemului nervos

- migrene

- meningita

- glaucomul

- coroidita

- herpesul zoster

- sifilis 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?