Aniridia, boală oculară rară. Posibile medicamente

Ochi
Cercetători de la la Universitatea din Aberdeen, Anglia, testează două medicamente pentru tratamentul aniridiei, o boală oculară rară care provoacă orbire.

Aniridia, boală oculară rară. O echipă de cercetători de la Universitatea din Aberdeen, Anglia, cercetează dacă administrarea a două medicamente ar contribui substanțial la tratamentul aniridiei, care provoacă orbire. Aceștia vor să vadă dacă administrarea, pe cale orală sau sub formă de picături de ochi, a două medicamente poate readuce nivelurile unei proteine vitale la niveluri normale. Iar dacă da, atunci studiul ar putea duce la cercetări viitoare ca să testeze dacă medicamentele pot inversa simptomele aniridiei la adulți sau chiar pot preveni apariția acestora la copii.

Aniridia este cauzată de o genă defectă (PAX6), iar asta înseamnă că organismul nu produce o proteină vitală necesară pentru vedere.
Despre cele două medicamente testate s-a dovedit că restabilesc nivelurile acestei proteine atunci când au fost testate pe celulele stem umane din laborator.

"Știm deja că aceste medicamente sunt sigure. Întrebarea este acum dacă administrarea lor pacienților cu pierderi de vedere sau restricții din cauza genei PAX6 defectuoase poate îmbunătăți semnificativ vederea și calitatea vieții lor. Acest proiect va confirma, sper, potențialul acestor medicamente de a fi eficiente în celulele vii. Un aspect interesant al proiectului este potențialul de a trata toți pacienții indiferent de mutația specială pe care o transportă și potențialul de a dezvolta un viitor regim medicamentos care ar putea trata bebelușii înainte sau după naștere și pentru a preveni apariția defectelor oculare", afirmă profesorul Jon Collinson de la Universitatea din Aberdeen, potrivit news-medical.net.

Aniridia este o afecțiune rară a ochilor în care irisul nu se dezvoltă pe deplin și există alte probleme de ochi asociate. Ca simptome ale acesteia amintim: un risc ridicat de cataractă a lentilelor și o deteriorare progresivă a suprafeței frontale a ochiului, corneei. Degenerarea corneei se agravează de obicei pe măsură ce oamenii îmbătrânesc. Încă nu s-a dezvoltat un tratament pentru această boală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel