Andropauza, mit sau realitate. Care sunt principalele simptome. Risc crescut de probleme cardiovasculare și osteoporoză

andropauza - FOTO: Freepik
Andropauza este menopauza masculină. Acesta descrie modificările legate de vârstă ale nivelului de hormoni masculini. 

Andropauza este o afecțiune care este asociată cu scăderea hormonului masculin testosteron. Este diferită de menopauză prin faptul că scăderea testosteronului și apariția simptomelor este mai treptată decât ceea ce se întâmplă la femei.

O persoană care se confruntă cu andropauza poate avea o serie de simptome legate de această afecțiune și ar putea fi expusă riscului de a suferi de alte afecțiuni grave de sănătate, cum ar fi osteoporoza, în lipsa unui tratament adecvat.

Testosteronul este hormonul responsabil pentru vocile profunde, masa musculară și modelele de păr facial și corporal întâlnite la bărbați. Pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, nivelul de testosteron din organism și producția de spermatozoizi scade treptat, iar aceștia se confruntă cu simptome fizice și psihologice ca urmare a acestor niveluri scăzute. Acest lucru face parte din procesul natural de îmbătrânire și se estimează că testosteronul scade cu aproximativ 1% în fiecare an, de obicei începând în jurul vârstei de 20 de ani, potrivit Med BroadCast.

Vezi și: Rezidențiat 2023: câte locuri sunt pentru medicina legală. Directorul INML arată problema deficitului de medici: 1 medic legist la 100.000 de locuitori. În 10 ani s-ar acoperi necesarul de medici

Andropauza, cauze

Scăderea testosteronului este un factor important în cazul bărbaților suspectați de andropauză. Cu toate acestea, pe măsură ce bărbații îmbătrânesc, nu numai că organismul începe să producă mai puțin testosteron, dar și nivelul unui alt hormon numit globulină de legare a hormonilor sexuali (SHBG), care extrage testosteronul utilizabil din sânge, începe să crească. SHBG leagă o parte din testosteronul disponibil care circulă în sânge. Testosteronul care nu este legat de hormonul SHBG se numește testosteron biodisponibil, ceea ce înseamnă că este disponibil pentru a fi utilizat de către organism.

Bărbații care prezintă simptome asociate cu andropauza au cantități scăzute de testosteron biodisponibil în sânge. Prin urmare, țesuturile din organism care sunt stimulate de testosteron primesc o cantitate mai mică din acesta, ceea ce poate provoca diverse schimbări fizice și, eventual, mentale la o persoană, cum ar fi schimbările de dispoziție sau oboseala.

Vezi și: Institutul de Medicină Legală "Mina Minovici", primul din LUME. De ce s-a făcut în România și nu în alte țări. Curcă: Și-au dat seama că doar așa puteau rezolva aceste probleme

Andropauza, simptome și complicații

Deși simptomele pot varia de la o persoană la alta, simptomele comune ale bărbaților care trec prin andropauză includ:

- apetit sexual scăzut

- dificultăți în a avea erecții sau erecții care nu sunt la fel de puternice ca de obicei

- lipsa de energie 

- depresie

- iritabilitate și schimbări de dispoziție

- pierderea forței sau a masei musculare

- pierderea înălțimii

- disconfort sau umflături ale sânilor

- creșterea grăsimii corporale

- bufeuri sau transpirație

Complicațiile asociate cu andropauza includ un risc crescut de probleme cardiovasculare și osteoporoză (oase fragile).

Vezi și: Conservanții, aditivii care prelungesc durata de viață a alimentelor. Cu ce pot fi înlocuiți. Bilic: Totul cu aer

Andropauza, diagnostic

Un medic vă va pune întrebări despre cum vă simțiți pentru a vedea dacă simptomele dvs. se potrivesc cu cele ale persoanelor cu testosteron scăzut. Apoi, se efectuează un test de sânge pentru a verifica nivelul de testosteron din sânge.

Deoarece există și alte afecțiuni care sunt asociate cu niveluri scăzute de testosteron (de exemplu, hipogonadismul, care încetinește creșterea și dezvoltarea sexuală; diabetul; hipertensiunea arterială), medicul dumneavoastră va face probabil teste pentru a exclude aceste posibilități înainte de a pune diagnosticul de andropauză.

Este important să rețineți că multe dintre simptomele asociate cu andropauza sunt, de asemenea, o parte normală a îmbătrânirii și este posibil ca acestea să nu fie reversibile cu tratament.

Vezi și: Expertizele medico-legale: când și cui se cer. Curcă, despre lege și experții independenți: Egalitate de "arme". Poți contrazice concluziile

Andropauza, tratament

Înlocuirea testosteronului din sânge este cel mai frecvent tratament pentru bărbații care trec prin andropauză, dar riscurile și beneficiile acestui lucru trebuie luate în considerare înainte de a începe terapia. Acest tratament poate oferi o ameliorare a simptomelor și poate contribui la îmbunătățirea calității vieții în multe cazuri.

Modificările stilului de viață, cum ar fi creșterea exercițiilor fizice, reducerea stresului și o bună nutriție, ajută, de asemenea,. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să decideți dacă tratamentul cu testosteron este potrivit în situația dumneavoastră, deoarece tratamentul este asociat cu un risc crescut de cancer de sân , atac de cord sau accident vascular cerebral.

Testosteronul este disponibil într-o varietate de preparate diferite, inclusiv plasturi pentru piele, capsule, geluri (aplicate fie pe piele, fie pe cale nazală) și injecții. Medicul dumneavoastră vă va ajuta să determinați care este cel mai bun tratament pentru dumneavoastră și va lua adesea în considerare stilul dumneavoastră de viață atunci când ia această decizie. Vizitele de urmărire cu medicul dumneavoastră vor fi importante după începerea tratamentului inițial.

Vezi și: Anevrismele cerebrale, tratament. Cele două operații salvatoare. Corneliu Toader: Toată lumea trebuie să știe

La vizitele de urmărire, medicul dumneavoastră va verifica răspunsul dumneavoastră la tratament și va face ajustări, dacă este necesar.

Plasturi pe piele: Persoanele care poartă un plasture care conține testosteron primesc hormonul prin piele. Plasturele permite o eliberare lentă și constantă a testosteronului în fluxul sanguin. Acesta se aplică o dată pe zi pe o zonă uscată a pielii de pe spate, abdomen, partea superioară a brațelor sau coapse.

Gel transdermic: Acest tratament se aplică, de asemenea, direct pe piele, de obicei pe brațe. Deoarece gelul se poate transfera la alte persoane prin contactul cu pielea, o persoană trebuie să aibă grijă să se spele de gel de pe mâini după fiecare aplicare. În plus, îmbrăcămintea nespălată cu urme de medicamente trebuie ținută la îndemâna copiilor.

Gel nazal: În loc să aplicați un gel de testosteron pe piele, acest tratament presupune aplicarea gelului pe pereții nărilor. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră sau cu farmacistul dacă dezvoltați simptome de rinită (de exemplu, congestie severă, curgere a nasului, strănut, dificultăți de respirație prin nas) în timpul utilizării acestui gel.

Acest medicament se aplică în mod similar cu majoritatea spray-urilor nazale, astfel încât este important să urmați, de asemenea, instrucțiunile privind modul de aplicare a gelului cât mai îndeaproape posibil. Dacă nu sunteți sigur cum să utilizați acest produs sau dacă aveți nevoie de asistență pentru a-l utiliza, adresați-vă medicului dumneavoastră sau farmacistului.

Capsule: Administrate de două ori pe zi după mese, aceasta este încă o opțiune pentru înlocuirea testosteronului. Bărbații cu afecțiuni hepatice, funcție hepatică deficitară, boli grave de inimă sau de rinichi sau cu prea mult calciu în sânge trebuie să evite capsulele de testosteron.

Injecții de testosteron: Acest tratament implică injecții de testosteron (cipionat de testosteron* și enantat de testosteron) în mușchi, de obicei la fiecare 1 sau 2 săptămâni (sau cel puțin o dată pe lună, pentru enantatul de testosteron). Acestea pot provoca schimbări de dispoziție din cauza modificărilor nivelului de testosteron.

Testosteronul nu trebuie luat de niciun bărbat cu cancer de prostată sau de sân. Dacă aveți boli de inimă, luați unele medicamente, cum ar fi anticoagulantele, aveți prostata mărită, aveți boli de rinichi sau de ficat sau aveți prea mult calciu în sânge, va trebui să discutați cu medicul dumneavoastră dacă terapia cu testosteron este sau nu potrivită pentru dumneavoastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Masca de argilă: 6 beneficii minune pentru ten

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel