Andreea Moldovan, explicații OFICIALE despre noua metodă de calcul a ratei de infectare

Secretarul de stat Andreea Moldovan.
Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a dat explicații oficiale despre noua metoda de calcul.

"Nu este o schimbare a metodei de calcul a ratei de infectare, ci doar o asistare a acestor calcule automate, pentru că, uitându-ne la acele cifre incluse în calcul, ne-am dat seama că o parte dintre ele fie nu erau raportate la timp de către laboratoarele care prelucrau acele rezultate, fie alocarea acestora era întârziată. Ce înseamnă alocare? Adică un caz pozitiv să fie repartizat în locul de unde vine. Eu sunt brașoveancă, de exemplu. Dacă eu vin din Brașov, astăzi, în București și nu mi se ia testul pozitiv în București, eu voi fi alocată Brașovului, pentru că acolo s-a produs infectarea și acolo este realul de risc. Această alocare s eface în urma unei anchete epidemiologice, este foarte important să se știe acest traseu. Practic, dându-ne seama că aceste cazuri rămân nealocate, am realizat că este bine să calculăm cu trei zile înainte față de ziua în care noi venim cu un rezultat, tocmai pentru ca proporția acestor cazuri alocate să fie importantă. Nu s-a schimbat cu nimic, doar le-am actualizat", a precizat Andreea Moldovan la Antena 3. 

Ce înseamnă aceste trei zile?

"Această rată nu trebuie calculată de nimeni, pentru că ea se generează automat din program. Ei trebuie să aibă grijă ca laboratoarele să raporteze, în maximum 24 de ore, rezultatele pentru ca să fie în ordin și să nu fie tocmeală, în al doilea rând, este foarte important ca aceste cazuri nealocate să fie identificate cât mai repede prin anchete epidemiologice, astfel încât să nu se mai creeze o mie și ceva de cazuri sau 800 de cazuri nealocate. Este foarte important ca personalul din fiecare județ să se mobilizeze. Nu este deloc greu, este o cifră pe care sistemul ne-o generează automat, pentru că se introduc cifrele în sistem și practic este o metodă de calcul automată. Nu trebuie nimeni să facă nimic în plus.", a mai spus secretarul de stat Andreea Moldovan. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel